Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη συνεχή παράταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

tags :
Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη συνεχή παράταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων
Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ συνταχθεί με την κρίση του Β' Τμήματος, τότε χιλιάδες φορολογικές εκκρεμείς υποθέσεις θα κλείσουν

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παραπέμπεται το θέμα της αντισυνταγματικότητας της συνεχούς παράτασης παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.
Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τη συνεχή παράταση στην παραγραφή φορολογικών εκκρεμοτήτων τους ως αντισυνταγματική.  
Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ συνταχθεί με την κρίση του Β' Τμήματος, τότε χιλιάδες φορολογικές εκκρεμείς υποθέσεις θα κλείσουν.
Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι, «η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου».
Το ΣτΕ το απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης