Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η ελληνική κυβέρνηση

Bloomberg: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η ελληνική κυβέρνηση
Η εκτίμηση ισχύει ακόμα και αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές
Πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξεως του 4,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές (υπό τον όρο της ανωνυμίας) που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Μάλιστα, η εκτίμηση ισχύει ακόμα και αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές, καθώς βασίζεται στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της φορολόγησης που έχει επιβληθεί στη χώρα από τους πιστωτές.
«Το υψηλότερο πλεόνασμα θα δώσει στην κυβέρνηση της Αθήνας το περιθώριο να διαπραγματευθεί μέτρα που θα αντισταθμίσουν το οικονομικό βάρος που θα επωμισθούν οι Έλληνες από την πρόσθετη λιτότητα.
Αν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5%.
Αλλά και δίχως τα νέα μέτρα, το πλεόνασμα θα φθάσει το 4,5% το έτος 2020 και θα ξεπεράσει το 5% το 2021», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Το Bloomberg κάνει λόγο επίσης και για αισιοδοξία από πλευράς της Αθήνας για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2017, σημειώνει ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να παραταθούν έως την επόμενη συνεδρίαση, στις 7 Απριλίου.
«Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια "συνολική συμφωνία" που θα ακολουθήσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.», τονίζεται…
Το πρακτορείο επισημαίνει πως «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνας και δανειστές παραμένουν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά οι αλλαγές στις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει τη σταδιακή εφαρμογή τους σε ορίζοντα 5ετίας.
Μάλιστα, το Ταμείο απαιτεί και επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, φέρονται να έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο.
Στο τηλεγράφημα του Bloomberg αναφέρεται τέλος ότι, σύμφωνα με σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2018-2021, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% το 2017 (1,75% ο στόχος) και 3,8% (3,5% ο στόχος) το 2018.
«Οι θεσμοί συμφωνούν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί», σχολιάζει η πηγή στο Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης