Τελευταία Νέα
Οικονομία

H θεμελιώδης αλήθεια του λαϊκισμού και το επίκαιρο μήνυμα της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1983

tags :
H θεμελιώδης αλήθεια του λαϊκισμού και το επίκαιρο μήνυμα της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1983
Είναι λάθος τρόπος σκέψης ότι κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν - αυτοί οι «κάποιοι άλλοι» είστε εσείς.
Δημαγωγοί και λαϊκιστές πολιτικοί πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.
Συνθήματα όπως το «Τσοβόλα δώστα όλα» και «Λεφτά υπάρχουν» πάντα χρησιμοποιούνταν και πάντα θα χρησιμοποιούνται από πολιτικούς που θέλουν να εξαγοράζουν την εύνοια των πολιτών.
Το συμπέρασμα όμως είναι ότι όπως δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα έτσι και δεν υπάρχουν δωρεάν εξαγγελίες.
Όλα έχουν το κόστος τους.
Όσο μεγαλύτερες οι ανάγκες χρηματοδότησης των εξαγγελιών τόσο πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερο και το κόστος για μια ή και για πολλές γενεές.
Το "Τσοβόλα δώστα όλα" και γενικώς οι πολιτικές που ήθελαν τον λαό στην εξουσία οδήγησαν στην υπερχρέωση και κυρίως στον διαποτισμό μιας ολόκληρης χώρας με παρασιτικού χαρακτήρα ψευδαισθήσεις.
Πάντα όμως υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που έντεχνα οι δημαγωγοί καλύπτουν αφού θεωρούν ότι ο χρόνος καλύπτει και τους ασυνείδητους και τις εκμαυλιστηκές πρακτικές τους.
Ειδικά όταν αναφερόμαστε στο κόστος του λαϊκισμού και της δημαγωγίας η θεμελιώδης αλήθεια τέθηκε με ιδανικό τρόπο από την Μ. Θάτσερ, τον Οκτώβριο του 1983 στο συνέδριο των Συντηρητικών ως εξής:
 «Το κράτος δεν έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης από τα χρήματα που οι πολίτες κερδίζουν για τον εαυτό τους.
Αν το κράτος θέλει να ξοδέψει περισσότερα, μπορεί να το κάνει μόνο αν δανειστεί τις αποταμιεύσεις σας ή αν σας φορολογήσει περισσότερο.
Είναι λάθος τρόπος σκέψης ότι κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν - αυτοί οι «κάποιοι άλλοι» είστε εσείς.
Δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα υπάρχει μόνο το χρήμα των φορολογουμένων».
Αυτή η  θεμελιώδη αλήθεια  στην ουσία ξεγυμνώνει κάθε λαϊκίστικη προσέγγιση κάθε δημαγωγική αναφορά.
Πρέπει να τίθεται πάντα όταν κάποιος ασυνείδητος πολιτικός προσπαθεί να εξαγοράσει με εξαγγελίες κάθε είδους και μορφής την λαϊκή ψήφο .
Ειδικά η χώρα μας που επί έξι χρόνια πληρώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την δημοσιονομική εκτροπή, αποτέλεσμα της  χρηματοδότησης του απόλυτου λαϊκισμού, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.
Δυστυχώς όλα πληρώνονται, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κάποιος από την θεμελιώδη αλήθεια της κάλυψης των δαπανών ενός κράτους.
Εάν γίνει κατανοητό ότι κάθε δαπάνη πρέπει να αντικρίζεται με κάποιο έσοδο τότε δεν θα ξαναζήσουμε ως κράτος και ως κοινωνία τις γκρίζες συνθήκες των μνημονίων και της μειωμένης αυτοκυριαρχίας.
Εάν γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν να συντηρούνται οι εξαγγελίες με δανεικά τότε ως χώρα θα έχουμε ελπίδες ουσιαστικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, παρότι πολλοί προτείνουν πράγματα ευχάριστα πλην όμως είτε ανέφικτα είτε υψηλότατου σε βάθος χρόνου κόστους.
Τα ευχάριστα ακούγονται ωραία όμως το κυριότερο σημείο τους βρίσκεται στην υγιή, χωρίς δανεικά, χρηματοδότηση τους.
Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους μας γιατί οι σειρήνες του λαϊκισμού πάντα θα ακούγονται και πάντα θα βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Άρθρο του Λέκκα Σαράντου Οικονομολόγου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης