Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η ισορροπία μέτρων - αντίμετρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%

Τσακαλώτος: Η ισορροπία μέτρων - αντίμετρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%
«Τα 2% "κακά" μέτρα θα εφαρμοστούν "βρέξει – χιονίσει"»
Στην «μέθοδο» με την οποία θα προκύπτει ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ώστε να εφαρμόζονται τα λεγόμενα θετικά μέτρα που θα δίνουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τα επώδυνα μέτρα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Επιπλέον ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι νέος στόχος για την επίτευξη συμφωνίας με κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης είναι η 7η Απριλίου.
«Η ισορροπία μεταξύ μέτρων και αντίμετρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%.
Τα 2% "κακά" μέτρα θα εφαρμοστούν "βρέξει – χιονίσει", ενώ τα θετικά μέτρα θα "ψαλιδίζονται" όσο απομακρύνεται ο στόχος του πλεονάσματος», είπε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αυτό που τον απασχολεί είναι το «πότε θα τα πάρουμε τα καλά μέτρα».
Μάλιστα, επέμεινε ότι δεν λέει κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο του Eurogroup σημειώνοντας ότι «εγώ λέω ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019.
Ας πούμε ότι θα είναι 3,5%, αν είναι αυτή η πρόβλεψη τότε θα εφαρμοστούν καλά μέτρα 2% του ΑΕΠ και κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ ώστε να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα.
Τι λέει ο Dijsselbloem;
Λέει ότι τα κακά θα παρθούν ούτως ή άλλως και τα βάζω στο σενάριο βάσης.
Άρα, το 2018 αν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε τις ίδιες προβλέψεις τότε το πλεόνασμα για το 2019 θα φθάσει στο 5,5% (σ.σ. 3,5% προβλέψεων + 2% αρνητικά μέτρα).
Αρα δημιουργείται χώρος για τα ληφθούν καλά μέτρα 2%.
Άρα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι λέει και ο Dijsselbloem.
Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο.
Αυτό λέμε και οι δύο».
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πάντως ότι υπάρχει ένα ζήτημα στη διαπραγμάτευση το οποίο δεν είναι εφικτό να κλείσει με τι πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό είναι τα εργασιακά αλλά επέμεινε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι όλα να κλείσουν πακέτο και να μην μεταφερθεί κάτι για αργότερα.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης