Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την «επενδυτική αξιολόγηση» περιμένει η Κύπρος - Τι θα αποφασίσει ο Standard and Poor's σήμερα 17/3

tags :
Την «επενδυτική αξιολόγηση» περιμένει η Κύπρος - Τι θα αποφασίσει ο Standard and Poor's σήμερα 17/3
Η κυπριακή οικονομία απέχει δύο βαθμίδες από το επενδυτικό όριο και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ
Μπορεί η Κύπρος να εφάρμοσε επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να ξεπέρασε την ανάγκη της χρηματοδοτικής βοήθειας, ωστόσο ακόμη αναμένει την αξιολόγηση του «επενδυτικού βαθμού» από τους οίκους αξιολόγησης.
Σήμερα, 17 Μαρτίου 2017, αναμένεται η έκθεση του Standard and Poor's, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αξιολόγηση που θα λάβει.
Μερίδα των αναλυτών αναμένεται ότι απλά θα επιβεβαιωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση (ΒΒ), ενώ δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση, η οποία αν είναι κατά δύο βαθμίδες τότε η χώρα θα φτάσει στο όριο των επενδύσεων.
Σε περίπτωση, μάλιστα, αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα, η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, από το οποίο σήμερα εξαιρείται λόγω χαμηλής αξιολόγησης.
Αν και οι προσδοκίες είναι θετικές για τη σημερινή έκθεση του Standard and Poor's, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο αργός ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει το αγκάθι για πιθανή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε το θετικό outlook του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας ότι η βελτίωση στην ποιότητα των δανείων θα μεταφραστεί σε ήπια κέρδη για τις κυπριακές τράπεζες το 2017 για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody's, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υποχωρήσουν στο 42% του δανειακού χαρτοφυλακίου μέχρι το τέλος του 2017, σε σύγκριση με 49% το Σεπτέμβριο του 2016.
Εκτιμά ότι η διαδικασία αποκατάστασης των NPLs θα είναι μακρά ως αποτέλεσμα της μεγάλης περιόδου που απαιτείται προκειμένου τα αναδιαρθρωμένα δάνεια να επαναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα, καθώς και λόγω του μεγάλου ποσού προβληματικών δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σήμερα αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης του Standard and Poor's, ενώ στις 24 Μαρτίου αναμένεται εκείνη της Moody's και στις 21 Απριλίου του Fitch.
Από το 2011 η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης η οποία οδήγησε ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης τον Μάρτιο του 2013.
Ο αποκλεισμός της από τις αγορές οδήγησε στην αξιολόγηση junk και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης το 2012, ενώ έφτασε έως 12 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης