Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε CNBC: Το ΔΝΤ πιο κοντά στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε CNBC: Το ΔΝΤ πιο κοντά στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα
Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν ενισχυθεί
Καθώς η διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της σχετικά με την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας, πηγές αποκαλύπτουν στο CNBC ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το ΔΝΤ βρίσκεται πιο κοντά στο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχους που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν ενισχυθεί από το 20% τις προηγούμενες εβδομάδες σε 40%, παρ' όλο που υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί.
Πάντως, επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που μίλησαν στο CNBC, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα αξίας περίπου 2% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, δηλ. μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όπως απαιτεί και το ΔΝΤ.
Στα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, διότι το αφορολόγητο όριο είναι πολύ υψηλό.
Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους στόχους των πιστωτών είναι να καταστεί διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλ. να μειωθεί το αφορολόγητο.
Και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδα, οι πιστωτές θέλουν ένα πιο σύγχρονο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν τόσο πολλά χρήματα και οι άνεργοι θα έχουν περισσότερα οφέλη, έτσι ώστε να μην εξαρτώνται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.
Σύμφωνα με το CNBC, σε περίπτωση που η Ελλάδα υπερβεί τους στόχους, το σχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για την εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως η υλοποίηση επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα (20/3/2017) στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις εξελίξεις όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, είναι απίθανο να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε.
Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και η Ελλάδα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως τον Ιούλιο του 2017, ώστε η επόμενη δόση του προγράμματος να εκταμιευθεί στην Ελλάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την αποπληρωμή των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης