Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για τα μεγάλα ζητήματα - Αβέβαιο το ορόσημο 7/4

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για τα μεγάλα ζητήματα - Αβέβαιο το ορόσημο 7/4
Το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών θα είναι τα ανοικτά θέματα της β' αξιολόγησης δηλαδή τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό
(upd) Με το σενάριο για τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου να βρίσκεται στον αέρα κυβέρνηση και θεσμοί εντατικοποιούν τις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η β' αξιολόγηση, με αιχμή το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα φορολογικά.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup οι διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν στην έδρα των δανειστών στις Βρυξέλλες και σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία απαρτίζεται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Χουλιαράκη, θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους πιστωτές.
Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές για να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η ελληνική αντιπροσωπεία έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσία και του Poul Thomsen.
Το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών είναι τα ανοικτά θέματα της β' αξιολόγησης δηλαδή τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. 

Στα μεγάλα ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά, αναφέρθηκαν και οι Dijsselbloem, Moscovici και Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την εξαιρετικά σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος, ωστόσο κατέστησε σαφές πως «μεγάλα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά και υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης και επιτάχυνσης των προσπαθειών.
«Η αγορά εργασίας και το φορολογικό είναι τα μεγάλα ζητήματα που προσπαθούμε να λύσουμε», υποστήριξε ο Jeroen Dijsselbloem, που νωρίτερα στα καυτά ζητήματα είχε συμπεριλάβει και το συνταξιοδοτικό.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Dijsselbloem υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα κάνει η Ελλάδα, προτού συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πάντως, ο Dijsselbloem κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 7 Απριλίου - ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου Eurogroup και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης - είναι αμφίβολη.
Από την πλευρά του, ο Pierre Moscovici εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας πως οι καθυστερήσεις πλήττουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.
«Έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες για να βρεθεί ένα κοινό πεδίο σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Με τους προλαλήσαντες συμφώνησε και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τονίζοντας ότι οι «παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση και αυξημένες αβεβαιότητες διακυβεύουν τη θετική δυναμική».
Επιπλέον, ο Regling τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου, χτυπώντας «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.
Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση Τσακαλώτου με θεσμούς στις Βρυξέλλες – Παρών και ο Thomsen

Παρουσία του Poul Thomsen, του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα - περί τις 20:05 - η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς, στις Βρυξέλλες.
Το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών θα είναι τα ανοικτά θέματα της β' αξιολόγησης δηλαδή τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας «πιάνει γρήγορα δουλειά», καθώς νωρίτερα, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε γνωστό ότι ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα «με στόχο να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα ανοιχτά», έτσι ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε συμφωνία.

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει εντατικοποίηση στις διαπραγματεύσεις - Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Οικονομικών που παρευρέθηκαν στο σημερινό Eurogroup αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τρεχουσών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι τα πιο πολλά ζητήματα έχουν κλείσει.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες «με στόχο να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα ανοιχτά», έτσι ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
«Μπορούμε μετά να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις συζητήσεις της άνοιξης, για να θέσουμε τις λεπτομέρειες για όλο το "πακέτο"», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Dijsselbloem: Παραμένει το αδιέξοδο με την Ελλάδα στα εργασιακά - Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η ελάφρυνση του χρέους

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της σημερινής (20/3) συνεδρίασης, ο κ. Dijsselbloem τόνισε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο παραμένουν ακόμα ανοικτά κάποια ζητήματα, με κυριότερα τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
Επίσης, αν και διαμήνυσε πως υπάρχει ισχυρή βούληση να έχουν ολοκληρωθούν τα εκκρεμή ζητήματα το ταχύτερο δυνατόν, αυτό κρίνεται αμφίβολο έως τις 7 Απριλίου 2016.
«Οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες.
Πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικά και άλλους τομείς, καθώς είναι τα μεγάλα ζητήματα που προσπαθούμε να κλείσουμε.
Υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση.
Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης παράγοντας.
Η ανάκαμψη πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ έκανε γνωστοί πως οι θεσμοί έχουν κοινή στάση στα ανοιχτά ζητήματα.
Ο κ. Dijsselbloem ξεκαθάρισε επίσης ότι πρώτα θα επιτευχθεί μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και μετά θα δρομολογηθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το δάνειο που έχει ζητήσει η Αθήνα από την Παγκόσμια Τράπεζα, διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει το επιτόκιο, ενώ συμπλήρωσε πως επίσης δεν ξέρει εάν το δάνειο της Τράπεζας επηρεάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εκτίμησε πως μελλοντικά θα ήταν χρήσιμη η ανάπτυξη του Μηχανισμού στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:
«Το μέλλον της τρόικα, ένας εκμοντερνισμός θα ήταν πολύ χρήσιμος.
Αυτή είναι η δική μου γνώμη».
Ο κ. Dijsselbloem δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αξίωμα που κατέχει ως επικεφαλής του Eurogroup, επισημαίνοντας πως υπουργοί τον επανεξέλεξαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
«Από αίσθηση ευθύνης θέλω να παραμείνω στο Eurogroup.
Θα σας ενημερώσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup», σχολίασε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους…

Regling: Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις - Σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα το 2016

Από το καλοκαίρι του 2015 και, ειδικότερα το 2016, η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ώθηση που υπάρχει», σημείωσε.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή (20/3) συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος, αφού υπενθύμισε ότι ο ESM έχει δώσει από τα μέσα του 2015 στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του γ' προγράμματος διάσωσης, επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί γι' αυτό στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών και ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
«Να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την καθυστέρηση γύρω από τη β' αξιολόγηση», διαμήνυσε.
Ο επικεφαλής του ESM διευκρίνισε ότι κατά το σημερινό Eurogroup δεν συζητήθηκε το δάνειο που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Regling εκτίμησε ότι θα είχε νόημα στο μέλλον η επέκταση του Μηχανισμού.

Moscovici: «Ανοιχτά» τα κρίσιμα ζητήματα της αγοράς εργασίας και του φορολογικού στην 2η αξιολόγηση

«Ανοιχτά» παραμένουν τα κρίσιμα ζητήματα της αγοράς εργασίας, του φορολογικού και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, μετά το πέρας της σύντομης συνόδου του Eurogroup.
Όπως είπε ο ίδιος, «έχει καταγραφεί πρόοδος» στις σχετικές διαπραγματεύσεις, όμως «θα πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις», οι οποίες επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και «αποτρέπουν την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα».
«Ελπίζω να καταλήξουμε σε μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες», ευχήθηκε ο Moscovici, για να προσθέσει καθησυχαστικά, ότι «είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων».
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι «η [ελληνική] ανάκαμψη βρίσκεται εδώ», τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε, το σημερινό Eurogroup αποφάσισε να υπάρξουν επαφές μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ταχύτατα να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Επίσης, υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι είναι άδικο να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης...

ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για εικασίες περί ενδεχόμενης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο

Είναι πολύ νωρίς για εικασίες περί προοπτικών για επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συζητήσεις στο σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Greece, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα πλέον μετατίθενται στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων τις επόμενες ημέρες …

Ναυάγιο η συνάντηση Τσακαλώτου με θεσμούς - Αγεφύρωτο το χάσμα

Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους επικεφαλής των θεσμών, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκλίσεις και προσεγγίσεις, με το χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο.
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά σύντομη ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup, για το οποίο, άλλωστε, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές.
Πάντως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται ούτε για το άτυπο Συμβούλιο που θα γίνει στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, ημερομηνία-στόχο για την ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα...

Σύντομη και χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup (20/03).
To ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, τονίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι υπάρχουν δυσκολίες για την αξιολόγηση, η οποία θα μπορούσε να έχει τελειώσει νωρίτερα. 

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg, ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές και παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα.
Εν τω μεταξύ πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, oι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Schaeuble: Υπάρχουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Πιστός στο σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
«Υπάρχουν δυσκολίες στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» είπε προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσουν σε συμπέρασμα προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία.
«Πρέπει να δουν οι Θεσμοί και θα το εξετάσουμε κι εμείς εδώ σήμερα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσακαλώτου - θεσμών πριν το Eurogroup ο Dijsselbloem

Ιδιαίτερα λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem.
O πρόεδρος του Eurogroup δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα των συναντήσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.
«Έχω συχνές συναντήσεις για να προετοιμάσω το Eurogroup.
Πρώτα θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα των προαπαρασκευαστικών συναντήσεων και μετά τους δημοσιογράφους», τόνισε.

Moscovici: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση για την Ελλάδα, αυξάνεται η αβεβαιότητα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έκρουσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
«Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση για την Ελλάδα αυξάνεται η αβεβαιότητα» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
Ο κ. Moscovici επεσήμανε επίσης ότι «είμαστε κοντά στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σύντομα» αλλά και ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα».
Παράλληλα είπε ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων προσθέτοντας ότι «αυτό δίνει σήμα στους οικονομικούς παράγοντες για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καλύψει πολύ μεγάλο δρόμο.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις» είπε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει πράξει πολλά πράγματα.
Πρέπει να διατηρηθεί η προσπάθεια».
Τέλος, ο κ. Moscovici αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΔΝΤ τονίζοντας «θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα.
Είναι ένας θεσμός που παρέχει εγγυοδοσία και πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Sapin: Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το 2015 - Έχουμε αφήσει πίσω το δράμα

Τέλος στα τρομολαγνικά σενάρια που θέλουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από το χείλος του γκρεμού επιχείρησε να βάλει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το καλοκαίρι του 2015.
Το δράμα το έχουμε αφήσει πίσω μας.
Οι λύσεις είναι μπροστά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα πρέπει να δουν ξεκάθαρο το ξέφωτο μπροστά τους.
«Γι' αυτό και σήμερα πρέπει να συζητηθούν κι άλλα πράγματα σε σχέση με αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Sapin υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι έχει μπει ένα τέλος στο ρευστό σκηνικό της Ελλάδας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Εν τω μεταξύ, πολιτική λύση στα μείζονα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης (φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, ενέργεια και αντίμετρα) αλλά και σε ένα καλό ανακοινωθέν που θ’ ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, θα επιδιώξουν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην οποία μεταβαίνουν από κοινού.
Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας εκτός από το Eurogroup θα μετάσχει και στα προπαρασκευαστικά ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους του ΔΝΤ.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα προσπαθήσει ότι δεν κατάφερε εδώ στην Αθήνα ή στις τηλεδιασκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο με τους επικεφαλής των δανειστών να το πετύχει μέσα στην έδρα τους εκμεταλλευόμενη τις επαφές που θα έχει με πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών.
Είναι σίγουρο ότι σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Τσακαλώτος θα κινηθεί στην βάση της γραμμής Μαξίμου, όπως αυτή επανασχεδιάστηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Σίγουρο είναι επίσης ότι δεν θα υπάρξει non paper για τις αποφάσεις του Eurogroup, εφόσον δεν μεσολαβήσει κωδικοποίηση των μηνυμάτων με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να αποφευχθούν άλλα επικοινωνιακά λάθη.
Όπως και να’ χει πάντως το κλίμα στις Βρυξέλλες θα είναι βαρύ για τον Έλληνα και την Ελληνίδα υπουργό με αποτέλεσμα και η πορεία της Συνόδου να είναι λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένη.
Θα είναι το τέταρτο κατά σειρά Eurogroup - από τις 20 Δεκεμβρίου του 2016 που ήταν το πρώτο χρονικό ορόσημο που είχε τεθεί για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς - που θα περάσει άπρακτο, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται ούτε για το άτυπο Συμβούλιο που θα γίνει στις 7 Απριλίου στην Μάλτα.
Η μέχρι πορεία των συζητήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών μάλλον επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη Εurogroυp, αυτό της 22ας Μαΐου, για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Τότε μάλιστα οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στη Γαλλία, ενώ θα μπορούν να ειδικευτούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τούτο καταρρίπτει και το ελληνικό επιχείρημα ότι οι Ευρωπαίοι θα δίσταζαν να έχουν σε εξέλιξη τις εκλογικές διαδικασίες στα κράτη τους έχοντας ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα.
Όπως φάνηκε και από τις αλλεπάλληλες τηλεδιάσκεψεις στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ανώτερο επίπεδο ( σ.σ. Σάββατο επτάωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών) «κλειδί» για να κλείσει η αξιολόγηση είναι τα εργασιακά.
Δηλαδή, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, καθιέρωση του lock out, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου πρωτίστως ως προς τον τρόπο κήρυξης απεργιών, τα οποία θέλουν οι θεσμοί και όχι όπως είναι φυσικό η ελληνική πλευρά.
Η ίδια προβληματική κατάσταση επικρατεί και στα άλλα μεγάλα μέτωπα, όπου κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Πρόκειται για τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου μετά το 2018, το ασφαλιστικό, τα ενεργειακά και τα αντίμετρα.
Στο πεδίο του ασφαλιστικού, οι πιστωτές απαιτούν νέες μειώσεις κύριων συντάξεων στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018.
Τόσο το ύψος (η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει συντάξεις 600 έως 800-1.000 ευρώ) όσο και ο χρόνος που θα επιβληθεί το «ψαλίδισμα» (από το 2019 ή το 2020 μονομιάς ή από το 2020 σταδιακά σε βάθος 3-5 ετών) παραμένουν σημεία τριβής.
Αντιθέτως, βέβαιη θεωρείται η δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019. Πρόκειται για το δεύτερο μέτρο στο οποίο στηρίζεται το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να πάει παραπίσω το μέτρο.
Από την άλλη, τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα είναι περίπατος και δεν είναι απαραιτήτως αυτά που θέλει η κυβέρνηση.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει σαφή θέση για το ποια πρέπει να είναι τα αντίμετρα στη μείωση αφορολογήτου (μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών) και των συντάξεων (αύξηση των δαπανών πρόνοιας, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 και μετά, αν και εφόσον βεβαία ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ενεργοποιηθεί το πακέτο των αντιμέτρων, η κυβέρνηση την θεωρεί δεδομένη.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, το πακέτο των αντιμέτρων έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά στο πόσο βάρος θα έχει ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο να συμμετάσχει με περίπου 1 δισ. ευρώ που συνεπάγεται τη μείωση του φόρου κατά περίπου 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση (περίπου 3,5 δισ. ευρώ).

Dijsselbloem: Δεν βλέπω συμφωνία τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup με συνέντευξη του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφερόμενος στην Ελλάδα εκτιμά ότι ΔΝΤ θα αποφασίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει ο Jeroen Dijsselbloem και εκτιμά πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο.
Προσθέτει πως δεν πιστεύει ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

(Πρώτη ενημέρωση 23:17, 19 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης