Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 72 ώρες που θα κρίνουν την επιστροφή των δανειστών – Στις Βρυξέλλες ράβεται το κοστούμι των νέων μέτρων 3,9 δισ

tags :
Οι 72 ώρες που θα κρίνουν την επιστροφή των δανειστών – Στις Βρυξέλλες ράβεται το κοστούμι των νέων μέτρων 3,9 δισ
Στο φορολογικό βέβαιη θεωρείται η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019.
Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα θα έχει η κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη 23/3 με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Πρόκειται για τις 72 ώρες που θα κρίνουν για το αν υπάρχουν περιθώρια τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές ως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου του 2017 ή θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος συνομιλιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που σύμφωνα με αναλυτές και ξένους οίκους αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Ιούνιο.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ μεγάλο νόημα αποκτά η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου που έχει η Ελλάδα.
Το «καμπανάκι» Ρέγκλινγκ είναι προειδοποιητικό για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και για τίτλους αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Η ταμειακή πίεση για την χώρα διατηρείται έως τις 17 Αυγούστου, με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πίσω στις Βρυξέλλες τώρα και στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ηγείται της ελληνικής ομάδας, στις συναντήσεις με τους πιστωτές θα συμμετέχουν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου λόγω αντικειμένου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με έμφαση στο κομμάτι του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2018-2020.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ιδιωτικοποιήσεις, εντούτοις «κλειδί» για να κλείσει αυτή είναι τα εργασιακά.
Οι δανειστές, βάζοντας μπροστά το ΔΝΤ, ζητούν αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, καθιέρωση του λοκ άουτ και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου πρωτίστως ως προς τον τρόπο κήρυξης απεργιών.
Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες, εφόσον ληφθούν, παραβιάζουν την «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.
Οσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,9 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών.
Στο φορολογικό βέβαιη θεωρείται η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019.
Όσον αφορά τα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να πάει παρά πίσω το μέτρο.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης