Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις - Έχει κάνει αρκετές από αυτές

tags :
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις - Έχει κάνει αρκετές από αυτές
Νωρίτερα ο Wolfgang Schaeuble διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο εάν έχει ανταγωνιστική οικονομία
Στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα αναφέρεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δια μέσω του εκπροσώπου του.
«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει αρκετές από αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις γι' αυτό.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Zigmar Gabriel, είχε την εντύπωση ότι «δεν είμαστε μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για την τρέχουσα αξιολόγηση.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Schaeuble: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ μόνο με ανταγωνιστική οικονομία - Λάθος το μήνυμα Gabriel

Την θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο αν έχει μια ανταγωνιστική οικονομία διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ενώ άσκησε κριτική στον υπουργό Eξωτερικών Sigmar Gabriel, χαρακτηρίζοντας λανθασμένα τα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Schaeuble, και αναφερόμενος στην ελληνική υπόθεση, επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλλάδα πρέπει να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστεί χρόνο γι αυτό, τόνισε ο Schaeuble.
Όπως προειδοποίησε, αν σπαταλήσει τον χρόνο επειδή η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άβολη, τότε θα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Σημειώνεται ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Gabriel δήλωσε χθες από την Αθήνα ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει και άλλα χρήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αν χρειαστεί.
Όσον αφορά το Brexit, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ το χαρακτήρισε λάθος αλλά όπως είπε πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των Βρετανών.
Επιπλέον, ο Schaeuble είπε ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταστήσει όσο το δυνατόν μικρότερες τις συνέπειες από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το αίτημα για περισσότερο χρήμα στην Ευρώπη είναι «το λάθος μήνυμα».

FT: Υπέρ της ΕΕ των πολλαπλών ταχυτήτων και ενός ευρωπαϊκού «ΔΝΤ» ο Schaeuble

Υπέρ της ΕΕ των πολλών ταχυτήτων τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε δήλωσή του στους Financial Times με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.
«Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωσή της.
«Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε τις μεθόδους διακυβέρνησης, είναι μία καλύτερη επιλογή από το τίποτα», συνέχισε ο Schaeuble.
Ο 74χρονος πολιτικός ξεκαθαρίζει, πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να αντιδράσει στις επιθέσεις λαϊκιστών πολιτικών εναντίον της ΕΕ, με το να αυξήσει τη συνδρομή της στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
Απαντώντας στις αιτιάσεις χωρών, όπως η Πολωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.
Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο «θα μπορούσε να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και οι ανατολικοευρωπαίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν, πως μπορεί να τους εξασφαλίζει έναν ελεύθερο τρόπο ζωής».
Ο Schaeuble επανέλαβε επίσης την πρότασή του για έναν αυστηρότερο και πιο κεντρικό έλεγχο της ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, που θα παρακολουθεί στενά τα προγράμματα στήριξης,όπως αυτό στην Ελλάδα.
Γενικότερα ο Γερμανός υπουργός εκτιμά, πως στην παρούσα περίοδο απαιτούνται από την ΕΕ να κάνει περισσότερα σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν ενώ ήδη αντιμετωπίζει τις αντιφάσεις της, όπως με το Brexit.
«Πολλοί λένε, πως εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν μικρότερο ρόλο ως παγκόσμια δύναμη, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία του κόσμου ως παγκόσμια ηγετική δύναμη και αυτό συμβαίνει ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή ενότητα», επισημαίνει ο Wolfgang Schaeuble.
Ο έμπειρος πολιτικός αρνείται, πως η ΕΕ είναι ένα κάλυμμα για τη γερμανική κυριαρχία, άποψη που εκφράζεται κατά καιρούς από τους πολέμιους του Βερολίνου αλλά πρόσφατα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
«Μια πιο αδύναμη η Γερμανία δεν θα ωφελήσει κατ 'ανάγκη την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορείς να κατηγορείς τον ένα επειδή είναι ισχυρότερος από τον άλλο, πρέπει εκείνος που είναι λιγότερο επιτυχημένος να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Schaeuble εξέφρασε την άποψη, πως η ιστορική περίοδος που διανύουμε και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Υποθέτω ότι η επόμενη 60η επέτειο θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή», επισήμανε.
«Αλλά πιστεύω πως η Ευρώπη σε 60 χρόνια θα είναι μια ακόμη πιο ισχυρή Ένωση.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θα οπισθοχωρήσουμε σε εθνικά κράτη.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης