Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το show Τσίπρα στην σύνοδο 25/3 και η προπαγάνδα ότι «είναι κοντά η αξιολόγηση» οδηγούν σε τεμαχισμό 22/5 και 11/2017

Το show Τσίπρα στην σύνοδο 25/3 και η προπαγάνδα ότι «είναι κοντά η αξιολόγηση» οδηγούν σε τεμαχισμό 22/5 και 11/2017
Ωστόσο είναι αδύνατο μέχρι τις 22 Μαίου να έχουν κλείσει ουσιώδη ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία και το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθούν για τον Νοέμβριο του 2017.
Το show Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής στις 5 Μαρτίου του 2017 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία..... από τις 22 Φεβρουαρίου τονίζαμε ότι πρέπει να αποφευχθεί το show Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου του 2017.
Η επιστολή Τσίπρα θα μονοπωλήσει την Σύνοδο Κορυφής καθώς τα εργασιακά αγγίζουν το ενδιαφέρον και άλλων κυβερνήσεων.
Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι Σύνοδοι Κορυφής δεν επιλύουν το ελληνικό πρόβλημα αλλά σίγουρα θα ασκηθεί μια πίεση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup.
Ωστόσο είναι αδύνατο μέχρι τις 22 Μαίου να έχουν κλείσει ουσιώδη ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία και το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθούν για τον Νοέμβριο του 2017.
H ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει το πακέτο των μέτρων και φαίνεται διατεθειμένη να κάνει γενναίες παραχωρήσεις στα ενεργειακά ειδικά στην ΔΕΗ ώστε να κερδίσει ελαστικότερα μέτρα στα εργασιακά.
Η κυβέρνηση ειδικά στο σκέλος της ΔΕΗ εξετάζει την δημιουργία 3 εταιρικών σχημάτων προς πώληση.
Πρόκειται για τις νέες 3 Μικρές ΔΕΗ στα πλαίσια του μοντέλου της κυβέρνησης Σαμαρά, σπασμένου στα 3.
Οι μονάδες που έχουν επιλεγεί είναι το Αμύνταιο 1 και 2 από τις λιγνιτικές και το Πουρνάρι 1 και 2 από τις υδροηλεκτρικές.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της ΔΕΗ;

Πρώτον να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να εντοπιστούν στα market tests του Οκτωβρίου οι μονάδες που θα πουληθούν ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών από τους θεσμούς.
-Τέτοιες μονάδες μπορεί να είναι τα φιλέτα: Συγκρότημα Νέστου από τα υδροηλεκτρικά, Μεγαλόπολη -5 ( αν μπει το φυσικό αέριο ), Μελίτη από τις λιγνιτικές.
Αθροιστικά αν οι 3 αυτές μονάδες συμπεριληφθούν σε μια από τις 3 μικρές ΔΕΗ προς πώληση η αξία του εταιρικού ατού σχήματος θα υπερβεί τα 2 δισ.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα χάσει μονάδες κλειδιά και θα πρέπει να προσέξει πολύ για την ανασυγκρότηση της και την μακροχρόνια επιβίωση της.
Δεύτερον η ΔΕΗ να κρατήσει τις μονάδες που θέλει και να πουλήσει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, οπότε τα έσοδα της θα είναι ικανοποιητικά και το δυναμικό της υψηλό για να μπει στη νέα εποχή.
Τρίτον η ΔΕΗ να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιες μονάδες θα δώσει.
 Αν δηλαδή πουλήσει μονάδες με μικρή υπολειπόμενη ζωή, για τις οποίες οι τιμές θα είναι μικρές ή αν θα την πιέσουν οι Θεσμοί να δώσει τα φιλέτα της όπως η Μελίτη.
Σε κάθε περίπτωση το θετικό για την ΔΕΗ θα είναι να ενισχύσει ουσιαστικά τα κεφάλαια της από την διαδικασία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λύσει το βασικό της πρόβλημα.
Τέταρτον η ΔΕΗ να μην πουλήσει μονάδες από την στιγμή που δεν θα υπάρξει συμφωνία γιατί η κυβέρνηση θα επιλέξει να πληρώσει από τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης τα ομόλογα του Ιουλίου.
Αυτό το σενάριο αν και δεν είναι το πιθανότερο δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ σε αλλαγή συνθηκών μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς εκτιμά ότι δεν θα είναι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας ο Schaeuble.

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την αξιολόγηση; - Ο τεμαχισμός στα δύο….

Το βασικό σενάριο για την ελληνική αξιολόγηση είναι ο τεμαχισμός δηλαδή να κλείσει το σκέλος της αξιολόγησης έως τις 22 Μαίου και τα υπόλοιπα ουσιώδη ζητήματα όπως χρηματοδότηση μετά το 2018, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ρόλος ΔΝΤ να εξεταστούν μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Πιθανότερο σενάριο η τελική συμφωνία να επιτευχθεί Νοέμβριο 2017.

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έχει ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έχει ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας;
Όχι όταν ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν επακριβώς οι βουλευτές τον Γολγοθά που καλούνται να διαβούν.
Τα επώδυνα μέτρα για το ασφαλιστικό και εργασιακά;
Οι γενναίες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό κατά βάση αγγίζουν τις ΔΕΚΟ ειδικά στο σκέλος των απολύσεων έως 10% των εργαζομένων και προφανώς στις ΔΕΚΟ βρίσκονται… ακόμη οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει όμως και ένας βαθύτερος λόγος πολύ πιο ανησυχητικός που έχει να κάνει με τον φόβο της κυβέρνησης ότι θα χάσει την δεδηλωμένη, κινδυνεύει να χάσει από 2 έως 4 βουλευτές εάν τελικώς περάσει το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ζητούν δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ που ηγείται της διαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άπαξ και η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο των πρωτοβουλιών και το ΔΝΤ ηγείται των διαπραγματεύσεων επιβάλλοντας πλήρως την ατζέντα των μέτρων στις διαπραγματεύσεις δανειστών με Ελλάδα είναι προφανές ότι η τελική κατάληξη θα περιλαμβάνει πολλά επώδυνα μέτρα.
Μέχρι τώρα οι αριστεροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν στηρίξει την κυβέρνηση και έχουν ψηφίσει σκληρά μέτρα λιτότητας.
Επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι άπαξ και στο παρελθόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα τότε και στο μέλλον θα συνεχίζουν να ψηφίζουν.
Επικρατεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λατρεύει την εξουσία και επειδή είναι μονόδρομος η δεύτερη θέση άρα οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγούν θα ψηφίζουν τα πάντα… και όπως αναφέρει και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ψηφίζουν ακόμη και την πώληση του Παρθενώνα.
Όλα αυτά έχουν βάση όμως τώρα είναι λίγο διαφορετικά.
Η πολιτική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργιστικά επιμείνει ότι δεν θα ψηφιστεί ούτε 1 ευρώ λιτότητα.
Ταυτόχρονα η στρατηγική των αντιμέτρων έχει καταρρεύσει και το ΔΝΤ που ηγείται της αξιολόγησης επιμένει για ασφαλιστικό και εργασιακά.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι εάν καταψηφίσουν και χάσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση οριστικά οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν εκτός Βουλής.
Παρ΄ ότι οι βουλευτές έχουν κάθε κίνητρο να ψηφίσουν…πολλοί βουλευτές έχουν φθάσει στα όρια πολιτικής τους αντοχής.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ανεπίσημα μας τόνιζε «εάν ξέρω ότι δεν θα επανεκλεγώ και ταυτόχρονα ξέρω ότι εάν ψηφίσω λάθος μέτρα θα καταδικάσω τον κόσμο… στο τέλος θα μας βρίζουν όλοι δηλαδή και χαμένος και γδαρμένος».
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανησυχεί ότι κινδυνεύει να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία και αυτός ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η αιτία των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης