Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πράξεις… θεωρίας τα έσοδα από τον φόρο στα ποτά - Πώς χάνονται εκατομμύρια ευρώ

Πράξεις… θεωρίας τα έσοδα από τον φόρο στα ποτά - Πώς χάνονται εκατομμύρια ευρώ
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών, Λάμπρος Πάσχος, λέει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση υπερφορολόγησης και λαθρεμπορίου
Πλήγμα καταγράφεται στα κρατικά έσοδα από το χάσμα στον ΕΦΚ αλκοολούχων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ενώ, την ίδια ώρα, ανυπολόγιστης αξίας είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, που καταναλώνουν «μπόμπες».
Τα αρνητικά από την επιβολή των φόρων είναι αποτέλεσμα και αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να χαράξει μια συγκροτημένη πολιτική.
Η αύξηση της φορολογίας, η αδυναμία ελέγχων, η έλλειψη βούλησης για διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού με συνέπεια την διόγκωση του λαθρεμπορίου, που να σημειωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έμαθε τίποτα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα δημόσια έσοδα και την ίδια στιγμή ανοίγεται διάπλατα η… πόρτα για διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών, Λάμπρος Πάσχος, λέει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση υπερφορολόγησης και λαθρεμπορίου, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή, την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα.
Όπως είπε, το ένα τρίτο της κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου που δημιουργεί απώλεια εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η δυσμενής φορολόγηση σε βάρος των αλκοολούχων ποτών φέρνει και έφερε το λαθρεμπόριο έξω από την πόρτα μας.
Ο ΕΦΚ Ελλάδας είναι 41,6% πάνω από το μέσο όρο ΕΕ & 350% πάνω από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ καταγράφονται ακραίες στρεβλώσεις μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών με κυριότερη το καθεστώς του προϊόντος απόσταξης διήμερων παραγωγών (χύμα τσίπουρο).
Υπάρχει πλήρης και αντικειμενική αδυναμία ελέγχου των συνθηκών της παραγωγής της διακίνησης και της εμπορίας.
Σημειώνεται ότι στην αγορά αυτήν την ώρα καταγράφεται μια στρέβλωση που κατά το ΙΟΒΕ κοστίζει στο δημόσιο ταμείο κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, κάθε χρόνο διακινούνται λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, κατ’ εκτίμηση διοχετεύονται στην αγορά 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατ. λίτρα.
Πάντως η Κομισιόν ζητεί για λόγους ανταγωνισμού και συμμόρφωσης της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο και για το λόγο αυτό την έχει οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης