Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος: Οι ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν μια χώρα σε αδιέξοδο

Προβόπουλος: Οι ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν μια χώρα σε αδιέξοδο
Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις 
«Στο αδιέξοδο από το οποίο δυσκολεύεται να βγει η Ελλάδα» αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας ότι όσο διαρκεί ο φόβος του Grexit «κανένας ξένος δεν θα επενδύσει στη χώρα μας».
Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Προβόπουλος, υποστήριξε ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο ενώ το σενάριο του Grexit παραμένει ζωντανό εντός κι εκτός Ελλάδας.
«Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε συνέχεια συντάξεις και εισοδήματα των εργαζομένων και των άλλων φορέων και να αφήνουμε στην άκρη μεταρρυθμίσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο την χώρα», είπε αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνέχισε:
«Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις.
Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση.
Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του».
Όσον αφορά στην αξιολόγηση εξήγησε ότι ακόμα και να κλείσει θετικά έχουμε ήδη χάσει ένα εξάμηνο από το έτος.
«Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;» αναρωτήθηκε.
Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι η χώρα θα έπρεπε αν βγαίνει στις αγορές από τα μέσα της χρονιάς, κάτι που δεν γίνεται όμως.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι θεωρεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνια.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι θα έπρεπε από τα μέσα της χρονιάς η χώρα σιγά σιγά να έβγαινε στις αγορές, κάτι που δεν γίνεται και σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο.
Τέλος, εξήγησε ότι εάν συνεχιστεί η τάση φυγής καταθέσεων και κόκκινων δανείων, τότε η χρονιά θα κλείσει με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες και του χρόνου θα πρέπει να υποβληθούν σε στρες τεστ οπότε αυτές οι τάσεις θα οδηγήσουν σε πιο αρνητικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης