Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο πλαίσιο για της εισπρακτικές εταιρείες στο απυρόβλητο τα δικηγορικά γραφεία που κυνηγούν οφειλέτες

Νέο πλαίσιο για της εισπρακτικές εταιρείες στο απυρόβλητο τα δικηγορικά γραφεία που κυνηγούν οφειλέτες
Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η αναμόρφωση της νομοθεσία είναι απαραίτητη καθώς συχνά πλέον οι τράπεζες συνεργάζονται με δικηγόρους
Ένα δικηγορικό γραφείο πολύ εύκολα αναλαμβάνει τις εργασίες μίας εισπρακτικής εταιρείας και την ίδια στιγμή κινείται έξω και πέρα από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει για μια εισπρακτική εταιρεία.
Ένα δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την ενημέρωση οφειλέτη μπορεί να τον αναζητήσει στο τηλέφωνο έως και 20 φορές σε διάστημα 30 λεπτών.
Οι εισπρακτικές εταιρείες όμως έχουν κανόνες που να σημειωθεί γίνονται πιο αυστηροί.
Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η αναμόρφωση της νομοθεσία είναι απαραίτητη καθώς πολύ συχνά πλέον οι τράπεζες αλλά και κάθε άλλος προμηθευτής (τηλεπικοινωνίες κλπ) συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες.
Στις περιπτώσεις αυτές, παρ' όλο που οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά ως εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν υπάγονται στον σχετικό νόμο κι επομένως δεν ισχύουν γι' αυτούς οι υποχρεώσεις και περιορισμοί της νομοθεσίας.
Δύο από τις βασικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες είναι ότι κάθε επτά ημέρες και όχι κάθε δεύτερη ημέρα, όπως ισχύει σήμερα, θα επιτρέπεται στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, να ενοχλούν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται πλέον όχι μόνο από κεφαλαιουχικές εταιρείες, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο «σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειστής αναθέσει υπηρεσίες ενημέρωσης σε τρίτους υποκείμενους, σε ειδική νομοθεσία, οφείλει να διασφαλίζει ότι η ενημέρωση στην οποία θα προβαίνουν οι τρίτοι θα πληροί και διενεργείται υπό τους όρους του παρόντος νόμου».
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που αφορά στην ενημέρωση των οφειλετών από δικηγόρους και με την προσέγγιση αυτή οι μεν δικηγόροι εξακολουθούν να υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα των συλλόγων τους στους δε δανειστές είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου η έννοια του οφειλέτη περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή δεν αφορά επιχειρήσεις), συστηματοποιούνται και εξειδικεύονται οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιάζουν τον νόμο οι εισπρακτικές εταιρείες και γίνεται αυστηρότερος ο τρόπος ταυτοποίησης του οφειλέτη προκειμένου να μην αποκαλύπτεται ο σκοπός της όχλησης σε τρίτους.
Σχετικά με την ευθύνη των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει σε έγγραφο της που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι όταν η ενημέρωση αυτή ανατίθεται σε δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες, τότε αρμόδιοι για τον έλεγχο τήρησης του ειδικού θεσμικού πλαισίου και την επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων ορίζονται οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι.
Υπενθυμίζει δε ότι στο πλαίσιο αυτό διαβιβάστηκαν από τη γενική γραμματεία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη γραμματεία οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούν σε φαινόμενα έλλειψης σεβασμού της προσωπικότητας και μη διαφύλαξης του προσωπικού απορρήτου, από δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankignews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης