Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές θεσμών: Δεν φαίνεται εφικτή μια τεχνική συμφωνία (SLA) με την Ελλάδα στις 7 Απριλίου 2017

tags :
Πηγές θεσμών: Δεν φαίνεται εφικτή μια τεχνική συμφωνία (SLA) με την Ελλάδα στις 7 Απριλίου 2017
Θεωρείται αδύνατο το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και με δεδομένη τη διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα
Εξαιρετικά δύσκολο έως και ανέφικτο χαρακτηρίζουν το σενάριο την επίτευξης μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έως τις 7 Απριλίου, πηγές του www.bankingnews.gr στους θεσμούς.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το χάσμα που υπάρχει σε κρίσιμα ζητήματα τόσο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, όσο και μεταξύ των ιδίων τα δανειστών, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το Eurogroup της 7ης Απριλίου 2017.
Τουναντίον μάλιστα.
Η πρόοδος που συντελέστηκε και στα Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ότι μένει πολύς δρόμος για να επιτευχθεί η σε πρώτο στάδιο, δηλαδή σε τεχνικό επίπεδο, συμφωνία.
Μάλιστα, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατείνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία, ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε βήματα που μπορούν να την ξεμπλοκάρουν.
Έτσι, πηγές του www.bankingnews.gr στους θεσμούς συνεχίζουν να θεωρούν αδύνατο το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και με δεδομένη τη διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα, θέτουν ως ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.
Εκτός και αν το ΔΝΤ παραιτηθεί από τις γνωστές του «αγκυλώσεις» σε ασφαλιστικό και φορολογικό και συμβιβαστεί με ένα λιγότερο αυστηρό -σε σχέση με το ευρωπαϊκό Μνημόνιο- Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP).
Και όλα αυτά όταν τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία δείχνουν ότι η ζημία των καθυστερήσεων γίνεται όλο και πιο μεγάλη, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Ήδη ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της ρευστότητας, ο ELA, έχει αυξηθεί δύο φορές μέσα στο προηγούμενο διάστημα, όταν σταθερά από το τέλος του 2015 είχε πτωτικό ρυθμό, ενώ και ο ρυθμός σχηματισμού των προβληματικών δανείων και η εκροή καταθέσεων έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές αναπαράγουν το σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο "παρά ένα", δηλαδή τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης