Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Το ΔΝΤ μας ζητά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει

tags :
Παπαδημητρίου: Το ΔΝΤ μας ζητά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει
«Είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε σύντομο διάστημα, με συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης»
Κριτική στο ΔΝΤ για τα μέτρα που προτείνει στην Ελλάδα, άσκησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Η οικονομική θεωρία διδάσκει πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν στόχο την βελτίωση της ολικής παραγωγικότητας TFP (Total Factor Productivity) που συσχετίζει το αποτέλεσμα με το σύνολο των χρησιμοποιούμενων πόρων, και η οποία διασφαλίζει τη μακροχρόνια ανάπτυξη.
Με δική του έρευνα το ΔΝΤ δείχνει ότι οι περισσότερες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική περίπτωση, (αγορές εργασίας και προϊόντων), έχουν χαμηλό αντίκτυπο στους μακροπρόθεσμους  ρυθμούς ανάπτυξης της TFP» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου μιλώντας στο Συνέδριο «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις -Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης διερωτήθηκε γιατί το ΔΝΤ και οι θεσμοί δεν διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα εάν εφαρμοστούν υπό αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες.
Όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η βραχυπρόθεσμη επίδραση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκή ή ακόμη και να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμες μειώσεις της ζήτησης, συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Αλλά γενικά είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε σύντομο διάστημα, με συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης και με ανεπαρκή δημόσια διοίκηση.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ πρότεινε, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να συμπληρώνεται με πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης για να προσθέσει:
«Θεωρεί, δηλαδή, συμπληρωματικές τις μεταρρυθμίσεις με μία επεκτατική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».
«Παρά την γενική αυτή παραδοχή του το ΔΝΤ σήμερα ζητά για την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα προσεχή έτη, θεωρώντας τα ικανά να συμπληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ζητά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης