Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξαφνικά ξέχασαν την αδυναμία χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018 – Μεταβατική η αξιολόγηση, ανεπαρκές το QE

tags :
Ξαφνικά ξέχασαν την αδυναμία χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018 – Μεταβατική η αξιολόγηση, ανεπαρκές το QE
Όσο παραμένει ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησης μετά το 2018 τόσο πιο ανασφαλείς θα είναι οι επενδυτές με την Ελλάδα.
H αισιοδοξία που αποπνέεται εσχάτως ως προς την καθυστερημένη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου που ήδη έχει πλήξει την οικονομία συγκαλύπτει ένα ζωτικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.
Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που ζουν ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να καθυστέρησε η αξιολόγηση 14 μήνες αλλά στις 7 Απριλίου ή το αργότερο 22 Μαΐου του 2017 θα έχουν κλείσει αξιολόγηση ενώ θα έχει επέλθει συμφωνία για το ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Αυτό θα συμβεί μεν και πέραν από την πρόσκαιρη βελτίωση του κλίματος σε μετοχές και ομόλογα, ουδείς έχει αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση που είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά το 2018.
Η απάντηση που δίδεται είναι ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και έξοδος στις αγορές.
Η λύση αυτή είναι ανεπαρκής αφενός γιατί ακόμη και εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει ημερομηνία λήξεως αφετέρου γιατί είναι αδύνατο η Ελλάδα να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές χωρίς μηχανισμό προστασίας.
Το τρίτο πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για 86 δισεκ. και έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί 36 δισεκ.
Εφόσον συμπεριληφθεί και μια κανονική ή μεγάλη δόση 7 έως 10 δισεκ. για το κλείσιμο του δεύτερου μνημονίου προκύπτει θα έχουν δαπανηθεί 46 δισεκ. και θα απομένουν 40 δισεκ. ευρώ.
Το σκέλος της χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018 κανονικά θα πρέπει να κλείσει πακέτο με την τελική συμφωνία καθώς δεν μπορεί να σχεδιάζεται το μέλλον της Ελλάδος με μέτρα λιτότητας χωρίς σχέδιο χρηματοδότησης.
Εάν δοθούν επιπλέον 10 δισεκ. θα έχουν απομείνει 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν την επιμήκυνση του τρίτου μνημονίου ή το τέταρτο μνημόνιο.
Εάν κλείσει η αξιολόγηση σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο τεχνικής συμφωνίας 7 Απριλίου και τελικής συμφωνίας 22 Μαΐου με μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα αποτιμηθούν μέσα στον Μάιο του 2017 και ίσως ποσοτική χαλάρωση… ο θετικός αντίκτυπος αυτών των νέων θα ξεθωριάσει γρήγορα όχι γιατί μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα ακολουθήσει η τρίτη αξιολόγηση αλλά γιατί το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018.
Εάν διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει παράταση ή νέο τέταρτο μνημόνιο, οι πιθανότητες να υπάρξει όντως σταδιακή βελτίωση και ανάκαμψη θα αυξηθούν.
Όσο παραμένει ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησης μετά το 2018 τόσο πιο ανασφαλείς θα είναι οι επενδυτές με την Ελλάδα.
Μετά την αρχική ευφορία θα επέλθει ο προβληματισμός.
Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι οι θετικές ειδήσεις καίγονται γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης