Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οικονομικό Επιμελητήριο: Η αβεβαιότητα έχει κόστος - Φυσιολογική κατάληξη του 3ου μνημονίου και ένταξη στο QE

Οικονομικό Επιμελητήριο: Η αβεβαιότητα έχει κόστος - Φυσιολογική κατάληξη του 3ου μνημονίου και ένταξη στο QE
«Αυτή η αναμενόμενη επιδείνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας»
Υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, έχει προκληθεί στη χώρα από την αβεβαιότητα λόγω καθυστέρησης στην αξιολόγησης, επισημαίνει  το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Εκτιμά, πως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα κυμανθεί γύρω από το +0,5% (πρόβλεψη Μαρτίου 2017), αντί για 1,5%, που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα, και 2,7%, που ήταν η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2016), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2017) και του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2016).
Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, στις χαμηλότερες επενδύσεις, στις χαμηλότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και στις υψηλότερες εισαγωγές σε σχέση με αυτές που αναμένονταν, σημειώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
«Η βασική αιτία διαφοροποίησης των προβλέψεων θα πρέπει να αποδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα στην παράταση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία.
Αυτή η αναμενόμενη επιδείνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας η οποία σημειώνει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης.
Το παρατηρούμε στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α. καθώς βλέπουμε όλους τους πρόσδρομους δείκτες να δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή και για αυτό οι ρυθμοί μεγέθυνσης σε παγκόσμια βάση αναπροσαρμόζονται αυξητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο τονίζει πως η οικονομική πολιτική θα‭ ‬πρέπει‭ ‬να‭ ‬επιστρέψει‭ ‬το‭ ‬συντομότερο‭ ‬δυνατόν‭ ‬στους βασικούς ‬στόχους της.
Οι στόχοι αυτοί, όπως αναφέρει, είναι οι εξής:
1.‭ ‬Φυσιολογική‭ ‬‭κατάληξη‭ ‭‬του‬ ‭‬Γ' ‬Μνημονίου‬ ‭‬και‭‬ ‭ένταξη‭ ‬στη‭ ‬‬συνέχεια‭ ‬‬στις‭ ‬γνωστές διαδικασίες παρακολούθησης των οικονομικών της Ευρωζώνης.
2.‭ ‬Ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και δοκιμαστική έξοδος στις αγορές κεφαλαίων εντός της μνημονιακής περιόδου (μέχρι το 2018), με στόχο την προετοιμασία της οριστικής επανόδου της ελληνικής οικονομίας σ' αυτές.
3.‭ ‬Διατήρηση των συνθηκών επανισορρόπησης της οικονομίας στο δημοσιονομικό και το‭ ‬εξωτερικό‭ ‬ισοζύγιο‭ και‭ ‬αποκατάσταση‭ ‬‬της‭ ‬εμπιστοσύνης‭ ‬προς‭‬ ‬το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με στόχο την επανισορρόπηση καταθέσεων και επενδύσεων.
4.‭ ‬Αποκατάσταση‭‭ ‬της‬ ‬λειτουργίας‭ ‬του‭‬ ‭χρηματοπιστωτικού‭ ‬‬συστήματος,‭‭ ‬έτσι‭ ‭ώστε‭ ‬να επιτευχθεί μία χρηματοδοτούμενη ανάκαμψη συμπεριλαμβανομένων των ευχερειών της‭ ‬‬ΕΚΤ‭‭, ‬που‭ ‬θα‭‭ ‬βελτιώσει‭‭ ‬τη‭‭ ‬ρευστότητα‭ ‬του‭ ‬συστήματος‭‭ ‬και‭‭ ‬να‭ ‬επιταχυνθεί‭ ‬‬η απομόχλευση της οικονομίας.
5. Διαφύλαξη και ενίσχυση της διαφαινόμενης ανάκαμψης της οικονομίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης