Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Δεν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) με την Ελλάδα - Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος - Στα 7 δισ. η δόση

tags :
Dijsselbloem: Δεν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) με την Ελλάδα - Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος - Στα 7 δισ. η δόση
Έχει γίνει  μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup
Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, απαντώντας στις πληροφορίες του Reuters που έκαναν λόγο χθες για προκαταρκτική συμφωνία.
Τόνισε ωστόσο, πως έχει γίνει όμως μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η συμφωνία για την β' αξιολόγηση ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.
Το Reuters έκανε λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - δανειστών, η οποία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από την Κομισιόν, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών – Έχει σημειωθεί πρόοδος

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα οικονομίας, επιβεβαίωσε σήμερα, 30 Μαρτίου 2017, την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες Αθήνας και δανειστών.
Η Annika Breidthardt τόνισε πως «έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες ως προς τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.
Οι διεργασίες συνεχίζονται.
Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.
«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Συνεδριάζει το EuroWorking Group

«Πακέτο» από νέα επώδυνα μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 4,2 με 4,3 δισ. ευρώ προκειμένου οι καθαρές εισπράξεις για τα ταμεία να μην πέσουν κάτω από τα 3,8 δισ. ευρώ, πρόκειται να παρουσιάσει στο σημερινό Euro Working Group ( EwG) η κυβέρνηση «κλειδώνοντας» έτσι και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Τα νέα θα πλήξουν συνταξιούχους, φορολογούμενους, εργαζόμενους και φυσικά εκατομμύρια νοικοκυριά.
Στη σημερινή συνεδρίαση 30/3/2017 του ΕWG υπό τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) αναμένεται να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα τεθούν από το 2019 σε ισχύ και θα περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Η σειρά έπεται με το μνημόνιο του ΔΝΤ οι συζητήσεις για το οποίο θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου ενώ οι τελευταίες διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον στην διάρκεια της εαρινής συνόδου (21-23 Απριλίου).
Τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι οποίες θα είναι σε συνδυασμό με το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει κανένα από τα νέα μέτρα των δανειστών αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος η αναδιάρθρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κυριαρχεί το θετικό σενάριο - H SLA στις 7/4, μέτρα μετά τις 16/4 - Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει 22/5 ότι θα συμμετάσχει με 3 ή 3,5 δισ

Μετά από 14 μήνες απαράδεκτων καθυστερήσεων, μετά από εκροή καταθέσεων 3,8 δισεκ. και επιδείνωση των NPLs, μετά από μια μακρά περίοδο ανασφάλειας… η κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε το αυτονόητο να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.
Εκεί που κυριαρχούσε το αρνητικό σενάριο ότι τα βασικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης χρέος και ΔΝΤ θα μετατοπιστούν για μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017…ξαφνικά επανήλθε το θετικό σενάριο, ίσως με αστερίσκους αλλά κυριαρχεί το θετικό σενάριο μετά την ομιλία Thomsen του ΔΝΤ στις 23 Μαρτίου στην Οξφόρδη.
Ποιο είναι όμως το θετικό σενάριο;

30 Μαρτίου
Συνεδριάζει το Euro Working Group όπου θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών

7 Απριλίου
Συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup όπου αναμένεται – τουλάχιστον με βάση τις καλλιεργηθείσες προσδοκίες το stuff level agreement – SLA - .
Θα υπάρξει τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά καθώς και το θέμα της ΔΕΗ με πώληση μονάδων…

Μετά τις 16 Απριλίου (Πάσχα)
Μετά τις 16 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στην Βουλή όλα τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν.

21-23 Απριλίου ΔΝΤ
Σε συνέδριο του ΔΝΤ και έχοντας την SLA δηλαδή την τεχνική συμφωνία θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αρκεί οι ευρωπαίοι δανειστές να παρουσιάσουν και αποτιμήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αρχές Μαΐου
Εκτιμάται ότι αρχές Μαΐου του 2017 θα ξεκινήσει η διαδικασία από τον ESM ώστε να ολοκληρωθεί η λίστα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που κατά βάση θα αφορούν νέα επιμήκυνση και πάγωμα επιτοκίων και κεφαλαιοποίηση τόκων.

22 Μαΐου
Στο τακτικό Eurogroup οι ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτιμημένα και στην συνεδρίαση αυτή το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι θα δανείσει εκ νέου την Ελλάδα με 3 ή 3,5 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 14 δισεκ.

Ιούνιος 2017
Το ΔΝΤ θα συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Για να μπορέσει να δανείσει το ΔΝΤ την Ελλάδα θα πρέπει να τροποποιήσει την αρχική ανάλυση βιωσιμότητας όπου κρίθηκε εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

8 Ιουνίου 2017
Ίσως τότε εξεταστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τέλη Ιουνίου 2017
Λογικά τότε θα πρέπει να έχει αποφασίσει το ΔΝΤ για την νέα συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ιούλιος - Οκτώβριος 2017
Ξεκινάει η τρίτη ελληνική αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης