Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι λόγος ανησυχίας - Φιλόδοξη η απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα

tags :
Draghi: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι λόγος ανησυχίας - Φιλόδοξη η απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα
«Θα πρέπει να διενεργηθεί μία αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, όχι μόνο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο αλλά και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δυσμενών εξελίξεων»

Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι λόγος ανησυχίας, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. 
Τα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, εάν εφαρμοστούν γρήγορα και διεξοδικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3.5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε απαντητική του επιστολή στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου σχετικά με το χρέος της χώρας μας και την πόρεία του τρίτου μνημονίου.
Μεσοπρόσθεμα, ο Draghi αναγνωρίζει, πως η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι μία φιλόδοξη απαίτηση.
«Η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά», σημειώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. 
«Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», συμπληρώνει ο Ιταλός αξιωματούχος.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, υπογραμμίζει ο Draghi και προσθέτει, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε από τα θεσμικά όργανα (τον Ιούνιο του 2016) οι ακαθόριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμάται, βάσει των προβολών ότι θα υπερβούν τα σχετικά όρια, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ένα ευρή φάσμα παραδοχών εργασίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ως έχει, η έκθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να διενεργηθεί μία αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, όχι μόνο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο αλλά και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δυσμενών εξελίξεων. 
«Οι σημαντικές προκλήσεις, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να διευθετηθούν μόνο με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών, που έχουν συμφωνηθεί ενώ τασυτόχρονα αξιοποιείται η ισχυρή πολιτική στήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών», συνεχίζει ο Draghi και καταλήγει στην απαντητική του επιστολή:
«Συνεπώς προσμένουμε σε μία λύση στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Ευάλωτη η Ευρωζώνη σε κρίσεις


Σε ένα μεγάλο μέρος της κρίσης υπήρξαν αποτυχημένες ανακάμψεις, τόνισε νωρίτερα σήμερα 6/4/2017, ο Mario Draghi μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Η ανάκαμψη που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2011 εκτροχιάστηκε από την έναρξη της κρίσης του δημόσιου χρέους, σημείωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, τονίζοντας πως στη συνέχεια  υπήρξε μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη που αρχίζει στα μέσα του 2013, αλλά έχασε την ορμή της από το καλοκαίρι του 2014 καθώς το εξωτερικό περιβάλλον έγινε πιο αβέβαιη.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ, με άλλα λόγια, συνεχώς αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική και φάνηκε ιδιαίτερα ευάλωτη σε νέες κρίσεις.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν, ανέφερε ο Draghi. 
Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική έχει ενισχύσει την οικονομία, υπάρχουν πράγματι τρία χαρακτηριστικά της ανάκαμψης που δίνουν την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίζει δική της δυναμική.
Το πρώτο είναι ότι η ανάκαμψη προωθείται από έναν ενάρετο κύκλο μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης, της αύξησης της απασχόλησης και του εισοδήματος από εργασία.
Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης και καθώς η συνολική ζήτηση έχει ενισχυθεί, οι επενδύσεις έχουν επίσης ξεκινήσει μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία αναμένουμε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική.
Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης είναι η ευρύτητα της σε όλους τους τομείς και τις χώρες.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Αν κοιτάξει κανείς το ποσοστό όλους τους τομείς σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 80% στα τέλη του περασμένου έτους - πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 73% και το επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης την περίοδο 2009-11.
Αυτή ήταν και η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο, όταν αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις προόδου, είναι σαφώς πολύ νωρίς για να δηλωθεί η επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης