Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί - Dijsselbloem: Καταρχήν συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ - Σύντομα SLA

tags :
Eurogroup: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί - Dijsselbloem: Καταρχήν συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ -  Σύντομα SLA
Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα 7 Απριλίου στο Eurogroup
(upd6) Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Εurogroup στη Μάλτα, καθώς επετεύχθη συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα τεχνική συμφωνία (SLA).
«Τα νέα είναι ότι έχουμε συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα.
'Eχουμε μια συμφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup συμφωνήθηκαν μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται για να φτάσουν στην τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατό, ανέφερεο ο επικεφαλής του Eurogroup.
Άλλωστε τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί, διαβεβαίωσε.
Υπήρξε συμφωνία για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου.
Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι'αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα.
Επίσης, αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εφόσον γίνει αυτό το Eurogroup θα επιστρέψει για τα μέτρα του χρέους, ανέφερε.

Schaeuble: Συμφωνία Ελλάδας - θεσμών για τα πολιτικά μέτρα - Ανοίγει ο δρόμος για την τελική συμφωνία

Άνοιξε ο δρόμος για τελική συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.
«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα.
Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)», τόνισε ο Schaeuble, αναφέρει το dpa.

Moscovici: Οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα - Πρέπει να μπει τέλος στην αβεβαιότητα

Την κατ' αρχήν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα έπειτα από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλής εντατικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Φεβρουαρίου χαιρέτισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Μάλτα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα ώστε να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (SLA).
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια εξισορροπημένη συμφωνία.
«Υπάρχουν ανταλλάγματα, υπάρχει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της».
Ο ίδιος ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπήρχαν δύσκολα θέματα που έπρεπε να επιλυθούν και διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν το 2019-2020.
«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να στηριχθούμε στους Θεσμούς ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές σε μια ξεκάθαρη τεχνική συμφωνία» τόνισε ο Moscovici.

Coeure (ΕΚΤ):Συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα

Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο B. Coeure, εκρπόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους δανειστές της Ελλάδος, ο οποίος μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup καλοσώρισε τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Χαιρετούμε την συμφωνία, όμως είναι απαραίτητες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις για να ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας χρέους.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς όπως ανέφερε η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν και να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα, ανέφερε.
Αναφορικά με την Κύπρο, ο Coeure ανέφερε ότι η επίδοσή της είναι πολύ καλή και πρέπει να συνεχιστεί.
Η ανάπτυξη στην Κύπρο είναι στιβαρή, αλλά χρειάζεται σύνεση στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
σε πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, με στόχο την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA).
H επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμφωνήθηκε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους εκπρόσωπους των δανειστών και τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και επικυρώθηκε από το Eurogroup.
Τη συμφωνία για επιστροφή των θεσμών ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.
Νωρίτερα ο επικεφαλής Jeroen Dijsselbloem έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα.

Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα

Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι υπάρχουν αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και ότι θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών.
Ο Dijsselbloem συναντήθηκε πριν τη συνεδρίαση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης.

Schaeuble:  Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

Την θέση πως δεν γνωρίζει αν στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeble προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Δεν ξέρω αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα.
Οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς παραμένουν.
Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα το 2016 από ότι εκτιμούσε το ΔΝΤ» υποστήριξε ο Schaeuble, τονίζοντας ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Dombrovskis: Συμφωνία για την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος με την Ελλάδα.
Ελπίζουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Dombrovskis.

Moscovici: Σημαντικό το σημερινό Eurogroup – Ελλάδα και Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια καλή συμφωνία

Σημαντικό χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, υπογραμμίζοντας πως «όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας».
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια καλή συμφωνία για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές» τόνισε ο Moscovici.
«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Scicluna (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Θα περιμένουμε την εισήγηση των θεσμών

Την θέση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν να δουν τι θα εισηγηθούν οι θεσμοί αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την πορεία της αξιολόγησης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πουν οι θεσμοί.
Εάν υπάρχει αρκετή πρόοδος θα δούμε τι θα πράξουμε» είπε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Wiebes (Ολλανδός αναπ. ΥΠΟΙΚ): Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα

Κατηγορηματικός όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελληνική αξιολόγηση σήμερα εμφανίστηκε ο Ολλανδός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Eric Wiebes.
"Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα", ανέφερε ο Wiebes προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, εξέλιξη που ούτως ή άλλως αναμενόταν.

Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Έχουμε προετοιμαστεί για την περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Απαραίτητη είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Hans Joerg Schelling, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, είμαστε προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που του ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει» είπε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι σίγουρος εάν θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό (7/4/2017) Eurogroup.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, τα ερωτήματα που τίθενται για τη σημερινή συνεδρίαση είναι πολλά.
Θα υπάρξει σήμερα 7 Απριλίου του 2017 στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας;
Θα κλείσει στη σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ή θα χρειαστεί και άλλο χρόνο μετά τα προσκόμματα που συνεχίζει  να βάζει το ΔΝΤ;
Όλα συγκλίνουν ότι σήμερα στο νησί των ιπποτών δεν θα γραφτεί ο επίλογος στο πολύμηνο αυτό θρίλερ και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νέο ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ( Staff Level Agreement)  θα είναι το Eurogroup της 22άς Μαΐου.
Το πιο πιθανό είναι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να φύγει με μία δήλωση για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», εφόσον Αθήνα – Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αποδεχθούν ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας.
Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπου η ημερομηνία είναι ακόμη ανοικτή και η διαπραγμάτευση - εφόσον οι διαφορές με το ΔΝΤ  δεν μηδενιστούν - να κλείσει με πολιτική εντολή. Αυτό  βέβεια δεν θα συμβεί νωρίτερα από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης των Βρυξελλών μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και της κυβέρνησης, δείχνουν ότι προέκυψε σύγκλιση σε βασικά θέματα της αξιολόγησης, όπως στο αφορολόγητο, στην ενέργεια, και στα πρώτα αντίμετρα. Εσχάτως «κλείδωσε» και το θέμα των ομαδικών απολύσεων με τους δανειστές να αποδέχονται την ελληνική πρόταση για αύξηση του ορίου στο 6% από 5% που είναι σήμερα και 10% που ζητούσαν οι θεσμοί.
Στον αντίποδα ανοικτό παραμένει το θέμα των συντάξεων μετά την αποκάλυψη του «bankingnews» ότι μετά τις κύριες οι πιστωτές ζητούν μείωση και στις επικουρικές προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξοικονόμηση εσόδων 1,8 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ  από το ασφαλιστικό.
Οι συντάξεις αποτελούν το «κεντρικό νεύρο» της πρόταση συμβιβασμού που υπέβαλαν οι εταίροι-δανειστές μέσω του προέδρου των 19, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Θα το κάνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Μάλτα, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τις τελικές θέσεις που κινούνται με βάση την γραμμή Μαξίμου.
Σε περίπτωση πάντως που η αξιολόγηση συρθεί οι  επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές στην ελληνική οικονομία  κάτι που εκμεταλλεύονται οι εταίροι-δανειστές για να εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς περί χρεοκοπίας της χώρας όσο θα πλησιάζει το καλοκαίρι και οι πληρωμές των 7 δις. που θα πρέπει να καλύψει η χώρα…

Πρώτη ενημέρωση: 00:30, Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης