Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό του νέου μνημονίου - Οι νέοι φόροι ανέρχονται στα 1,8 δισ ευρώ

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό του νέου μνημονίου - Οι νέοι φόροι ανέρχονται στα 1,8 δισ ευρώ
Το νέο μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι
Νέους φόρους, από 40 ευρώ έως και 600 ευρώ σε ετήσια βάση εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ποσού φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα νέα μέτρα του μνημονίου.
Μπορεί το ύψος του νέου αφορολόγητου να κλειδώσει με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ωστόσο σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές και όπως έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ το κούρεμα πρέπει να είναι δραστικό προκειμένου αυτό να υποχωρήσει στα επίπεδα των 5.500 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο.
Το νέο μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Τα μεγαλύτερα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι έχοντες χαμηλές αποδοχές της τάξης των 7.000 – 9.000 ευρώ το χρόνο ή 500 – 750 ευρώ το μήνα.
Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με την προσγείωση του αφορολογήτου θα χάσουν μέχρι και ένα μισθό ή μια σύνταξη το χρόνο.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά θα είναι μεγάλες και δεν επουλώνονται από την μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ή τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 180 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο των αντίμετρων.
Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για το αφορολόγητο από τη μείωση του οποίου θα προκύψουν νέοι φόροι ύψους 1,8 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ είναι τα εξής:
1. Εάν το αφορολόγητο όριο προσγειωθεί στις 5.500 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες φθάνουν μέχρι τα 620 ευρώ το χρόνο. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι έχοντες εισοδήματα από 6.500 έως 9.000 ευρώ.
2. Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 5.600 ευρώ οδηγεί σε έξτρα φόρους έως 600 ευρώ το χρόνο για τα χαμηλά εισοδήματα.
3. Το καλό σενάριο προβλέπει το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται για τους έγγαμους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στην περιοχή των 5.900 ευρώ, μείωση που φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους έως και 540 ευρώ το χρόνο.
Της μείωσης του αφορολογήτου θα προηγηθούν οι περικοπές στις συντάξεις κατά 1,8 δις. ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με το πρώτο μέτρο το πλήγμα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης