Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ελληνική οικονομία από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο του 2017 – Τα 10 βασικά γεγονότα

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ελληνική οικονομία από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο του 2017 – Τα 10 βασικά γεγονότα

 
Σχέδια για την επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει και κάνει η κυβέρνηση αφήνοντας πίσω το νησί των Ιπποτών και την συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα (2% + 2% του ΑΕΠ για 2019 και 2020)του νέου μνημονίου που έκλεισε στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.
Μπορεί οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να αργήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για να βάλουν τελευταίες πινελιές στα «ψιλά γράμματα» της δεύτερης αξιολόγησης πλην όμως το χρονοδιάγραμμα με τους ημερομηνίες - σταθμούς δεν αφήνουν στον υπουργό Οικονομικών περιθώρια για μεγάλη χαλάρωση. Άλλωστε κείμενο τεχνικής συμφωνίας ακόμη δεν υπάρχει και μέχρι να φτάσει η Αθήνα σε αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» για το χρέος και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδιώξει μετά το 2021 η Αθήνα.

 Το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις 21 με 23 Απριλίου θεωρείται το πλέον κρίσιμο για την κυβέρνηση αφού σύμφωνα με το βασικό της μοτό:
«Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν η λύση στο χρέος μας βάζει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ).
 Ο Απρίλιος κρύβει και άλλες σημαντικές αποφάσεις για την χώρα, όπως τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο  3,2% του ΑΕΠ αλλά και ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ορίζοντα έως το 2021.
 Κρύβει ακόμη πληρωμές ομολόγων όχι σαν αυτές του καλοκαιριού αλλά δεν παύουν να είναι πληρωμές…
Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες - σταθμοί που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ως τον Αύγουστο έχουν ως εξής:

1. Εθνικές υποχρεώσεις:
 Έπειτα από ένα χαλαρό πρώτο τρίμηνο πληρωμών ο Απρίλιος μπαίνει δυναμικά.
 Στις 20 του μήνα λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και αποτελεί τον πρώτο κάβο για την κυβέρνηση πριν από τον μεγάλο του καλοκαιριού.
Στη συνέχεια η δανειακή υποχρέωση υποχωρεί για ένα δίμηνο, αλλά από τον Ιούλιο αυξάνει κατακόρυφα εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων.
Τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.
Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

2. Ουάσιγκτον ( 21 – 23 Απριλίου):
Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 21-23 Απριλίου, στρέφεται το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν το μεγάλο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν η ανακοίνωση ενός οδικού χάρτη με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία επιτρέψουν στην χώρα να βγει στις αγορές με την λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Από την Ουάσιγκτον θα μας έρθει και ο λογαριασμός των μέτρων του Μνημονίου που θα υπογράψει η χώρα με το ΔΝΤ και αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχεια του προγράμματος.

3. Eurostat 22 Απριλίου:  
Εκείνο το διάστημα θα ανακοινωθούν από την Eurostat  τα τελικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 το οποίο βάσει της υπέρ απόδοσης των εσόδων οδηγείται στην περιοχή του 3,2% με 3,3% του ΑΕΠ.
Πάνω στο πλεόνασμα του 2016 η κυβέρνηση έστησε την βασική επιχειρηματολογίας της για λιγότερη λιτότητα τα επόμενα μνημονιακά χρόνια από την στιγμή που το αποτέλεσμα το οποίο θα ανακοινώσει η Eurostat είναι πενταπλάσιο του στόχου που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα 0,53%.

4. Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (Τέλη Απριλίου):  
Εφόσον στην Ουάσιγκτον ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα πλεονάσματα η κυβέρνηση θα λάβει εντολή για τη κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου το οποίο θα εκτίνεται έως το 2021 και θα πρέπει να υποβληθεί όπως κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως το τέλος Απριλίου. Αυτό θα αφορά την τετραετία 2018-2021.
Ας σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει από το 2015 να φτιάξει νέο Μεσοπρόθεσμο.

5. Eurogroup 22 Μαίου:
 Ο δεύτερος πιο σημαντικός σταθμός αυτού του ταξιδιού. Θα μείνει στην Ιστορία ως το χρονικό ορόσημο στο οποίο κλείδωσε η δεύτερη αξιολόγηση.
Το περίφημο Staff Level Agreement  (τεχνική συμφωνία) το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στον ESΜ να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση χρημάτων για την Αθήνα ύψους 7 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης