Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο στόχαστρο 900 χιλ. κύριες συντάξεις το 2019 - Αναμένεται το πράσινο φως από το ΔΝΤ

tags :
Στο στόχαστρο 900 χιλ. κύριες συντάξεις το 2019 - Αναμένεται το πράσινο φως από το ΔΝΤ
Ποια είναι τα θετικά αντίμετρα
Στο φάσμα των περικοπών μπαίνουν το 2019 900 χιλ. κύριες συντάξεις που εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά.
Στις περικοπές θα τεθεί ανώτατο πλαφόν (πιθανόν 22%) το οποίο έχουν αποδεχθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως.
Αλλά και το «πάτωμα» των περικοπών, δηλαδή αν θα φτάσει το μαχαίρι στις πολύ χαμηλές συντάξεις είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχου του Υπουργείου Εργασίας, στο κάδρο της διαπραγμάτευσης προς το παρόν δεν έχουν μπει οι επικουρικές συντάξεις, καθώς από την περικοπή των προσωπικών διαφορών φαίνεται να βγαίνει ο λογαριασμός του 1% του ΑΕΠ.
Στο μέτωπο των εργασιακών, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, δεν αλλάζει το όριο των ομαδικών απολύσεων, και παραμένει στο 5% μηνιαίως, καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, περιορίζονται οι άδειες των συνδικαλιστών και προστίθενται επιπλέον λόγοι για την απόλυσή τους (π.χ. ποινικά αδικήματα).
Τον Σεπτέμβρη του 2018, με νόμο, επανέρχονται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων που είχαν ανασταλεί.
Από το 2019, μαζί με τα αρνητικά μέτρα έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς να εφαρμοστούν και θετικά, όπως είναι η δημιουργία 30.000 θέσεων απασχόλησης, η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης