Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πανωλεθρία - Μεσοσταθμικό κούρεμα 18% στις κύριες συντάξεις φέρνει η τεχνική συμφωνία και έως -30% σε ειδικά Ταμεία

Πανωλεθρία - Μεσοσταθμικό κούρεμα 18% στις κύριες συντάξεις φέρνει η τεχνική συμφωνία και έως -30% σε ειδικά Ταμεία
Η συμφωνία της Μάλτας φέρνει νέες περικοπές για 900.000 υπόχρεους 
«Κούρεμα» χωρίς το παραμικρό πλαφόν για τις συντάξεις που κατά μέσο όρο θα φτάσει το 18%, προβλέπει για το 2019 διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα καταθέσει αρχές Μαΐου η κυβέρνηση μαζί με το υπόλοιπο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων.
Πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται (αφού ακόμη δεν έχει επαναϋπολογιστεί) μας αποχαιρετά από το 2019 ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς για τον οποίο η κυβέρνηση, την άνοιξη του 2016, διαρρήγνυε τα ιμάτια της ότι θα μακροημερεύσει!
Η συμφωνία της Μάλτας φέρνει νέες περικοπές (στις ήδη μειωμένες συντάξεις) για 900.000 υπόχρεους θίγοντας ακόμη και ποσά που θα ξεπεράσουν κατά τι τα 600 ευρώ.
Για να μην υπάρξει πανικός θα πρέπει να ειπωθεί ότι το συγκεκριμένο νούμερο αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά ωστόσο είναι δηλωτικό του τι θα συμβεί στις συντάξεις με τις περικοπές να κυμαίνονται από 5 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 620 ευρώ (αναμένεται οι μειώσεις σε ποσοστά να κυμαίνονται από 7% και να προσεγγίζουν το 40%).
Ποιοι είναι αυτοί όμως που θα θιγούν;
Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου οι μέχρι χθες ευνοημένοι των συνταξιοτικών συστημάτων (ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και δημοσιογράφοι), οι οποίοι λαμβάνουν πολύ υψηλούς συντάξιμους μισθούς και οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν λίγα χρόνια ασφάλισης (ή λαμβάνουν ποσά –περίπτωση ΟΑΕΕ- χωρίς να έχουν καταβάλει αντίστοιχη ασφαλιστική εισφορά).
Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι συνταξιούχοι του OAEE θα πρέπει να αναμένουν από το 2019 ψαλίδισμα κοντά στο 30%.
Αντίστοιχα οι συντάξεις του Δημοσίου, των πρώην ΔΕΚΟ αλλά και των Τραπεζών θα κυμαίνεται από 15%-25% (γιατί υπάρχουν μεγάλες μισθοδοτικές διαφορές μεταξύ των ασφαλισμένων) ενώ στο ΙΚΑ το ψαλίδισμα θα κυμαίνεται κοντά στο 10%.
Για το ΙΚΑ (αν δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων –κάτι που ωστόσο συγκεντρώνει τεράστιες πιθανότητες) ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ αναμένεται ψαλίδισμα κοντά στο 6%.
Με δεδομένο ότι κινδυνεύει όποιος συνταξιούχος λαμβάνει μεικτό ποσό (κύρια + επικουρική ασφάλιση) πάνω από 1000 ευρώ μπορούμε να πούμε ότι η «Δαμόκλειος σπάθη» επικρέμεται πάνω από το λαιμό 750.000 περίπου συνταξιούχων με τη μεσοσταθμική μείωση να αγγίζει το 20%.
Όσον αφορά τα έτη ασφάλισης, υπολογίζεται ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτεί μες 40ετία θα απολέσουν περίπου ένα 22% της σύνταξης ενώ από 30%-39% υπολογίζεται η περικοπή σε όσους έφυγαν με 35ετία (και ασφαλίζονταν σε δημόσιο ή ακόμη και ΙΚΑ και ελάμβαναν υψηλούς μισθούς).
Για τους αυτοαπασχολούμενους στον ΟΑΕΕ η «Προκρούστειος κλίνη» αφορά όσους από το πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν το έξτρα επίδομα των 220 ευρώ (πιθανότατα θα τους αφαιρεθεί αφού δεν κατέβαλαν εισφορές).
Στην ίδια μοίρα εντάσσονται όσοι αυτοπασχολούμενοι σε ΤΑΕ και ΤΕΒΕ έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία μέσα από τις προαιρετικές κατηγορίες.

Μ. Χ.

(Πρώτη ενημέρωση 00:03, 13 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης