Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Σταματήστε να προσποιείστε για το ελληνικό χρέος - Η στρατηγική έχει αποτύχει

Bloomberg: Σταματήστε να προσποιείστε για το ελληνικό χρέος - Η στρατηγική έχει αποτύχει
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα οριστική διευθέτηση του χρέους
Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται το Bloomberg στο κεντρικό του άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σταματήστε να προσποιείστε για το ελληνικό χρέος».
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της λένε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις σχετικά τα χρέη της χώρας, αρκετή για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τον Ιούλιο του 2017.
Ωστόσο, αυτό αν και θεωρείται καλή εξέλιξη, ήταν το εύκολο κομμάτι.
Αντιθέτως, «η οριστική διευθέτηση που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται δεν φαίνεται στον ορίζοντα».
Για τα τελευταία επτά χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι θεσμοί της ευρωζώνης στήριξαν την Αθήνα παρέχοντας δάνεια με αντάλλαγμα τη λιτότητα και της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
«Αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει να σπάσει τον φαύλο κύκλο συρρίκνωσης της οικονομίας και του υψηλότερου χρέους.
Η Ευρώπη πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το σπιράλ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, βάζοντας το χρέος της Ελλάδας σε μια αξιόπιστη πτωτική πορεία» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Από την πλευρά του ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο εάν αυτό περιλαμβάνει μια ρεαλιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από το παρελθόν: Ξανά και ξανά, οι πιστωτές έχουν την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει υψηλά πλεονάσματα για χρόνια.
Η Γερμανία, κυρίως, επιθυμεί να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Με λίγη τύχη του Βερολίνο θα μπορούν να είναι πρόθυμο να προσαρμόσει ανάλογα τις απαιτήσεις των δανειστών»
Δεδομένης της οικονομίας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, οι πιστωτές θα πρέπει να κινηθούν προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν ήδη επωμιστεί σοβαρές απώλειες ως μέρος της αναδιάρθρωση του χρέους του 2012.
Την ίδια στιγμή, όμως, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν απώλειες, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους.
Στο πλαίσιο αυτο, η μπάλα περνάει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και στα κεφάλαια διάσωσης τους, δηλ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τον προκάτοχο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η διαγραφή του χρέους θα ήταν η πιο ξεκάθαρη και απλή επιλογή, αλλά οι κυβερνήσεις φοβούνται να προσβάλουν τους ψηφοφόρους τους, που περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα.

Η εναλλακτική λύση

Η εναλλακτική λύση είναι πακέτο άλλων παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, της επέκτασης της διάρκειας και περιόδου χάριτος.
«Ένα αρκετά ολοκληρωμένο σχέιδο μπορεί να κάνει το σχέδιο βιώσιμο.
Θα πρέπει εξαρτάται από την Ελλάδα η εφαρμογή τνω μεταρρυθμίσεων αλλά όχι η επίτευξη πλεονασμάτων που κανείς δεν θεωρεί εφικτά.
Αυτό, όμως, δεν αποδεσμεύει την Ελλάδα.
Η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, εκτός εάν βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις της, και αυτό απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό η επόμενη συμφωνία με τους πιστωτές να μην «μπαλώνει» απλά το πρόβλημα.

(Πρώτη ενημέρωση 14:16, 13 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης