Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fast Finance ΑΕΠΕΥ: Ποιες σειρές ελληνικών ομολόγων έχουν καλή απόδοση με περιορισμένο ρίσκο

Fast Finance ΑΕΠΕΥ: Ποιες σειρές ελληνικών ομολόγων έχουν καλή απόδοση με περιορισμένο ρίσκο
Οι εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, αν και στις τελευταίες συνεδριάσεις η διαφορά αυτή έχει μειωθεί αισθητά
Προσοχή στο 3ημερο 21-23/4/17, αλλά και στην επιστροφή των θεσμών για την τεχνική ολοκλήρωση της συμφωνίας, διότι πάντα ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Υπό προϋποθέσεις τα ελληνικά ομόλογα αποκτούν ξανά ενδιαφέρον και πολλά στελέχη της αγοράς τα έχουν βάλει στο στόχαστρο και προτείνουν στους επενδυτές να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους κάποιες από τις υπάρχουσες εκδόσεις που διαπραγματεύονται στη συγκεκριμένη αγορά.
Είναι γνωστό πως οι επενδυτές μετά το οδυνηρό Hair-cut των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, γύρισαν στην πλειονότητά τους την πλάτη τους στην εν λόγω αγορά με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσέφεραν.
Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου Head Corporate Officer στην Fast Finance ΑΕΠΕΥ, εξαίρεση αποτέλεσαν κυρίως εκδόσεις Ελληνικών εταιρικών ομολογιακών (ξένου δικαίου) με υψηλές αποδόσεις, πριν την περίοδο των capital control.
Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε από εγχώριες εταιρικές εκδόσεις, όπως του ΟΠΑΠ & της House Market αλλά και της MLS.
Ειδικά η έκδοση του ΟΠΑΠ, λόγω της υπερκάλυψης του μεγάλου ποσού της, αλλά και του σχετικά χαμηλού επιτοκίου, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την επενδυτική κοινότητα, προδιαθέτοντας και για άλλες εταιρικές εκδόσεις στο άμεσο μέλλον, σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Η σημερινή εικόνα των Ελληνικών εκδόσεων συνεχίζει να παρουσιάζει αντίφαση μεταξύ των εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου (που είχαν εκδοθεί μέχρι το 2015) και των Εταιρικών εκδόσεων (παλαιών & νέων).
Οι εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, αν και στις τελευταίες συνεδριάσεις η διαφορά αυτή έχει μειωθεί αισθητά, σημειώνει με νόημα ο κ.Παπαϊωάννου.
Επιπλέον η παραδοξότητα του Ελληνικού Δημοσίου χρέους, (δηλαδή οι κοντινές λήξεις να παρουσιάζουν μεγαλύτερη απόδοση από τις μακρινές, δημιουργώντας αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων), έχει και αυτή αμβλυνθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δείχνοντας ότι ο φόβος των ελάχιστα εμπλεκομένων στην αγορά μειώθηκε, μετά την διάσκεψη της Μάλτας & την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας.
Οι τρέχουσες αποδόσεις των κοντινών Ελληνικών ομολόγων με ημερομηνία 13/4/2017 σε σύγκριση με την 13/2/17 έχουν ως εξής:
Λήξη 17/7/2017 απόδοση 7,67% έναντι 11,67% 2 μήνες πριν
Λήξη 17/4/2019 απόδοση 7,08 έναντι 9,59% 2 μήνες πριν
Λήξη 24/2/2023 απόδοση 6,60% έναντι 7,59% 2 μήνες πριν
Η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων έχει οδηγήσει το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο στη σημαντική στήριξη του 6,60%, σύμφωνα με το στέλεχος της Fast Finance.
Κατοχύρωση του συγκεκριμένου επιπέδου θα οδηγήσει την απόδοση στο επίπεδο του 6,40% - 6,00%
Αντίστοιχα το 2-ετές Ελληνικό ομόλογο παρουσιάζει στήριξη στο επίπεδο του 5,90 - 6,00%.
Κατοχύρωση των ανωτέρω επιπέδων θα οδηγήσει την απόδοση σε επίπεδα μεταξύ 5,20 -4,80%.
Οι εκδόσεις των μεγάλων ελληνικών εταιριών σε ξένο δίκαιο, (δυστυχώς οι Έλληνες επενδυτές προς το παρόν είναι αποκλεισμένοι, λόγω των capital control), παρουσιάζουν και αυτές αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
«Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων εκτιμούμε ότι αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων κοντινών λήξεων με νέες, χαμηλότερων αποδόσεων και μεγαλύτερης λήξης», αναφέρει ο κ.Παπαϊωάννου.
Συμπερασματικά θεωρεί, ότι οι εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου κοντινής Διάρκειας παρέχουν την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές να αποκομίσουν αξιόλογες αποδόσεις με περιορισμένο κίνδυνο (έναντι των τραπεζικών καταθέσεων).
Αναφέρει πάντως πως παρά την αρχική συμφωνία, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο 3-μερο 21-23/4/17, αλλά και στην επιστροφή των θεσμών για την τεχνική ολοκλήρωση της συμφωνίας, διότι πάντα ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Επιπλέον οι ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες σε όλη την υφήλιο αλλά και οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη που θα αλλάξει το υφιστάμενο momentum.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης