Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο διπλός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον: Βιώσιμο χρέος και επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

tags :
Ο διπλός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον: Βιώσιμο χρέος και επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα
Το πακέτο μειώσεων στους φόρους το 2020 θα είναι 1,8 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στου φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή ακόμη και στο 26%.
Με την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την επόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 23 του μηνός, ξεκινούν και πάλι- μετά την Πασχαλινή ανάπαυλα -  οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Από τα αποτελέσματα της συνόδου, στην οποία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή το ελληνικό ζήτημα με αιχμή τη βιωσιμότητα του χρέους, θα κριθεί και η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν πρόκειται πάντως να επιστρέψει στην Αθήνα εάν η Κριστίν Λαγκάρντ δεν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις από την Ευρώπη ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Εάν τελικώς επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να συμφωνήσει και στις λεπτομέρειες για τις περικοπές ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα γίνουν τη διετία 2019-2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Και οι δύο πλευρές επιθυμούν επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για το κλείσιμο της συμφωνίας, και στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται η σύγκλιση ακόμη και έκτακτου eurogroup, για την έγκριση της συμφωνίας και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει τα μέτρα.
Οι αποφάσεις για το χρέος θα εξαρτηθούν από: τις εκθέσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα, τις ανακοινώσεις την Παρασκευή 21/4 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα πλεονάσματα του 2016, την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, την έκθεση συμμόρφωσης (που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup), την  Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους από την Ευρώπη, το τεχνικό Μνημόνιο, και τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών στο άτυπο Eurogroup  της Μάλτας, προβλέπει μέτρα και αντίμετρα 2% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020.
Από τα μέτρα λιτότητας του 2019 το 1,8 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε θα προέλθει από τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Το 2020 θα κάνει ποδαρικό με ένα νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο ύψους 1% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία  φορολογικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.
Το αφορολόγητο προσγειώνεται από τα 8.636 ευρώ σήμερα για τον άγαμο στα 5.600 ευρώ προκαλώντας νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που δεν επουλώνονται από την μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20% ή του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ.
Το πακέτο μειώσεων στους φόρους το 2020 θα είναι 1,8 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στου φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή ακόμη και στο 26%.        
Στη συμφωνία δεσπόζει η ρήτρα με την οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό πακέτο των αντίμετρων της λιτότητας περιλαμβάνει:

- Τη μείωση του πρώτο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα σε 20%. Σήμερα, ο πρώτος συντελεστής 22% εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή σκοπεύει στο να μετριάσει τις επιβαρύνσεις των μισθωτών και συνταξιούχων από τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου, δηλαδή τη μείωση της έκπτωσης φόρου που σήμερα είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και έχει συμφωνηθεί να μειωθεί στα 1.300 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45%.

- Τη μείωση της συνολικής βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή η κυβέρνηση θέλει να γίνει μέσω της διεύρυνσης του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο. Σήμερα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ απαλλάσσονται κατά 50% ενώ οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα  έως 12.000 απαλλάσσονται πλήρως.

- Τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή στο 26%.

- Κάλυψη του κόστους βρεφονηπιακών σταθμών για 120.000 παιδιά ανεξαρτήτως εισοδήματος

- Παροχή επιδόματος ενοικίου

- Μείωση του ποσοστού συμμετοχής των συνταξιούχων στην φαρμακευτική περίθαλψη

- Παροχή του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης