Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. ‬Μίχαλος‭: Χρειάζονται αλλαγές στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Κ. ‬Μίχαλος‭: Χρειάζονται αλλαγές στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Το ‬νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φέρει βελτιώσεις, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ‬το‭ οποίο είχε τεθεί‭ σε‭ ‬διαβούλευση, ωστόσο εξακολουθεί να‭ ‬χρήζει τροποποιήσεων ‬προκειμένου‭‭ ‬να‭‬ ‬μπορέσει‬ ‭‬να‭ ‬εφαρμοστεί‭ ‬αποτελεσματικά‭ στην πράξη. 
Να δημιουργηθεί ένας‭ ‬ ‭αποτελεσματικός ‬εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων‭, ο‬ οποίος θα‭ ‬επιτρέπει τη‭ ‬ διαχείριση‭ ‬ενός‭ ‬μεγάλου‭ ‬όγκου‭ ‬υποθέσεων με ταχύτητα‭ ‬και‭ ‬ αποτελεσματικότητα‭, ‬ζητάει από‭ ‬την‭ ‬κυβέρνηση‭ ‬ ‭ο‭ ‬πρόεδρος‭ ‬της‭ ‬Κεντρικής‭ ‬Ένωσης‬ Επιμελητηρίων ‬και‭ του ‬ΕΒΕΑ‭ Κωνσταντίνος ‬Μίχαλος‭.‬
‭Ο ίδιος προβάλλει το‬ ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα επιμελητήρια προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς «εκμετάλλευση» από τους κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες.
Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί‭ ‬το αρνητικό‭ ‬ ‭ ‬παράδειγμα του‭ ‬νόμου‭ ‬ Κατσέλη, στο‭ ‬πλαίσιο‭ ‬του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις‭ ‬ ‭και οι ημερομηνίες‬ εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032.
‭Όπως αναφέρει ο κ. Μίχαλος, το ‬νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό φέρει βελτιώσεις, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ‬το‭ οποίο είχε τεθεί‭ σε‭ ‬διαβούλευση, ωστόσο εξακολουθεί να‭ ‬χρήζει τροποποιήσεων ‬προκειμένου‭‭ ‬να‭‬ ‬μπορέσει‬ ‭‬να‭ ‬εφαρμοστεί‭ ‬αποτελεσματικά‭ στην πράξη.
Επισημαίνει ότι οι διαδικασίες που προβλέπει είναι ήδη χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, αφού μόνο για την υποβολή αίτησης για ένταξη απαιτείται μεγάλος αριθμός εγγράφων και δικαιολογητικών.
Παράλληλα με τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών, θα έπρεπε να υπάρχει και επαλήθευση των στοιχείων, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει χαμηλές προτεινόμενες αμοιβές για τους συντονιστές, σε σχέση με τον όγκο της εργασίας που αναλαμβάνουν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών.
Δεν υπάρχουν προβλέψεις για την προστασία των συμμετεχόντων στη διαδικασία ρύθμισης, από τις τράπεζες και από το δημόσιο.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο εμπλοκών στη διαδικασία λόγω του φόβου καταγγελιών, ποινικών διώξεων κτλ.
Η υποχρέωση για επικύρωση του συμβιβασμού με δικαστική απόφαση, φαίνεται να ακυρώνει στην πράξη το νόημα του εξωδικαστικού μηχανισμού και μεταφέρει επιπλέον βάρος σε ένα ήδη υπερφορτωμένο και αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Επιπλέον προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια για το φορέα και τον τρόπο επιλογής και ανάθεσης σε Διαπιστευμένους Μεσολαβητές.
Ο κ. Μίχαλος επαναλαμβάνει την πρόταση να αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων ενώ επιπλέον ζητά βελτιώσεις ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης