Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια έως το 2021 θα ζητήσει στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος - Συνάντηση με Schaeuble

Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια έως το 2021 θα ζητήσει στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος - Συνάντηση με Schaeuble
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον όρο που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, που είναι η λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
(upd)Μπορεί τα βλέμματα όλων στην Ουάσιγκτον να είναι στραμμένα πάνω από το χρέος και το μήνυμα που θα εκπέμψει στην εαρινή σύνοδο το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, εντούτοις από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπεται να βγει «λευκός καπνός».
Στόχος της ελληνικής αποστολής που σήμερα 20/4 ταξιδεύει για την αμερικανική πρωτεύουσα είναι να πετύχει μία συμβιβαστική λύση στα θέμα των πλεονασμάτων έτσι ώστε ο πήχης μετά το 2018 να μην παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023, αλλά μία τετραετία ως το 2022 ή ακόμη και για μία τριετία ως το 2021.
Ότι καλύτερο επιτευχθεί θα είναι επιτυχία για την Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνθήκες για μία τέτοια λύση είναι ευνοϊκές και ότι οι δανειστές έχουν αρχίσει και εξετάζουν θετικά την πρόταση που έχει υποβάλλει η Αθήνα.
Επειδή όμως το ΔΝΤ είναι αυτό που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την πιστοποίηση της δημοσιονομικής πορείας ακόμη και για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, μένει να δούμε αν θα «ανάψει» το πράσινο φως.
Σαφώς και θα υπάρξουν νέες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αφού όλος ο καλός ο κόσμος θα βρίσκεται εκεί.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, τον οποίον θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (ευρώ) και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί (Νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις).
Στο ραντεβού της Ουάσιγκτον θα είναι παρόντες και ο Ολλανδός πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο επικεφαλής του ΕΣΜ Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συμπατριώτη του υπουργού οικονομικών Βόλγκανγκ Σόϊμπλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Φυσικά, στη σύνοδο του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν και οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο Ζάν Κλώντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση αύριο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και φυσικά ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η συνέχιση της συμμετοχής του Οργανισμού της Ουάσιγκτον στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εταίρων-δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση στη Μάλτα.
Φυσικά, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον όρο που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, που είναι η λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι μετά τη Μάλτα ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ως προς τη λήψη των εν λόγω μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Και ακούγονται πολλά εγκώμια για την εποικοδομητική στάση της ελληνικής πλευράς, με πρώτο βιολί τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Βέβαια, υπάρχουν οι γνωστές επιφυλάξεις του Βόλγκανγκ Σόϊμπλε, οι οποίες, όμως, ελπίζεται ότι θα γίνουν πιό ήπιες μετά τις γερμανικές εκλογές.
Αλλωστε, ο Γερμανός υπουργός δεν μπορεί πλέον να προσάψει το παραμικρό κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκανε ότι μπορούσε για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στη Μάλτα με τους εταίρους-δανειστές...
Επιπλέον, η Γερμανία είναι αυτή που επιδιώκει περισσότερο από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πρέπει, λοιπόν, να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τον όρο που θέτει η Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα του χρέους.
Βέβαια, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ποσοτικοποιηθούν το 2018 μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Μέχρι τότε…

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 (ώρες ΗΠΑ)

09:00  Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
09:30  Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.
13:10  Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017 (ώρες ΗΠΑ)
13.40   Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
14.30  Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.
17.15  Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

(πρώτη ενημέρωση 20 Απριλίου 2017, 00:02)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης