Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε 7 φορές μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2016, αλλά το ΔΝΤ δεν... πείθεται

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε 7 φορές μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2016, αλλά το ΔΝΤ δεν... πείθεται
Όσο μεγαλύτερο το ελληνικό πλεόνασμα, τόσο λιγότερη ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί
Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από το στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ο σκεπτικισμός για το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτή την απόδοση.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2016 ανήλθε σχεδόν στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν για 0,5%.
Πλέον αναμένουμε τη Eurostat να το επικυρώσει την προσεχή  Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017.
Παρά το υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, το ΔΝΤ δεν είναι πεπεισμένο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο απόδοσης για το 2018.
Το Ταμείο εκτιμά ότι τουλάχιστον το ήμισυ του κύριου πλεονάσματος για το 2016 προήλθε από τα έκτακτα μέτρα αντί των διαρθρωτικών αλλαγών που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.
Αυτό οδήγησε το ταμείο να απαιτήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας είναι καθοριστικό για τον προσδιορισμό του είδους της ελάφρυνσης του χρέους που θα χρειαστεί.
Όσο μεγαλύτερο το ελληνικό πλεόνασμα, τόσο λιγότερη ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί.
Το κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να λάβει αυτή την ανακούφιση είναι μάλιστα η πηγή διαμάχης μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Στη Μάλτα αυτό το μήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι δεν νομίζει ότι θα υπάρξουν μελλοντικά μέτρα για το χρέος για την Ελλάδα.
Λίγες μέρες αργότερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αντιπαρατέθηκε ανοιχτά, λέγοντας ότι "θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους", το πεδίο εφαρμογής του οποίου θα πρέπει να καθοριστεί.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ύψους 2%.
Με λίγη πίστη στην ικανότητα της Ελλάδας, το ΔΝΤ επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει και να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.
Μάλιστα, η Ελλάδα διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ κάνει "αυθαίρετους υπολογισμούς" που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης