Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Μια γενική δέσμευση της ΕΕ για το χρέος δεν θα πείσει το ΔΝΤ - Lagarde: Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία

tags :
Regling: Μια γενική δέσμευση της ΕΕ για το χρέος δεν θα πείσει το ΔΝΤ - Lagarde: Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία
«Όσο η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί μπορεί να είναι το επόμενο success story της Ευρώπης», τόνισε ο Klaus Regling
Μια γενική δέσμευση της Eυρωζώνης για ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι αρκετή για το ΔΝΤ, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας στο Atlantic Council,  εν όψει της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη δεσμευθεί για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη λήξη του προγράμματος και μετά, εφόσον χρειαστεί.
Ωστόσο αυτή η δέσμευση δεν αρκεί για το ΔΝΤ, τουλάχιστον με την τρέχουσα εργαλειοθήκη», τόνισε ο Regling.
«Όσο η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί μπορεί να είναι το επόμενο success story της Ευρώπης», τόνισε ο Klaus Regling.
Ο Regling εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ίσως να μην χρειαστεί όλα τα χρήματα του προγράμματος διάσωσης, ενώ είπε ότι η χώρα μας ίσως χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Χθες, ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το ελληνικό ζήτημα.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο από το 2010.
«Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο πρόγραμμα και έχουμε ήδη διαθέσει 31 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν 15 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ο Regling τόνισε πως ήδη ο ESM εκδίδει χρέος με εγγύηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο εκτίμησε πως δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρωομόλογα στο άμεσο μέλλον, προσθέτοντας ότι δεν τα θεωρεί απαραίτητα.
Αναφερόμενος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δήλωσε αισιόδοξος, ενώ για την οικονομία της Ευρώπης ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Lagarde: Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος 

Από την πλευρά της, επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι «ακόμα δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Αναφερόμενη στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ανάλυση.
«Πρέπει να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο στόχος των πλεονασμάτων πρέπει να είναι λογικός.
Σύμφωνα με την ίδια, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων «είμαστε σε καλό δρόμο, ενώ στο θέμα του χρέους τα πλεονάσματα πρέπει να ρεαλιστικά».
Όπως διευκρίνισε οι λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα καθοριστούν με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Τα βασικά σενάρια για το ελληνικό χρέος

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την Ελλάδα ως προς το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους και της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο.  
Παρά τις προθέσεις και τις αναφορές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup τα δεδομένα είναι τα εξής.
Ή θα υπάρξει τμηματοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 3 δισεκ και θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA ή θα αποτύχει η προσπάθεια το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο το 2017, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τον Ιούλιο θα δοθεί ένα δάνειο γέφυρα από τους ευρωπαίους – ESM στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις των 7,4 δισεκ. του Ιουλίου του 2017… παρ΄ ότι έχει να πληρώσει η ελληνική πλευρά με ίδια μέσα τις υποχρεώσεις.

Τι σημαίνει τμηματοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους;

Το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να καταστεί βιώσιμο για πολλούς λόγους με την κλασική έννοια του όρου.
Τον Δεκέμβριο του 2016 στο Eurogroup είχαν συμφωνηθεί ότι οι ευρωπαίοι θα λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.. …η έκθεση βιωσιμότητας DSA του ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Το Eurogroup όμως του Δεκεμβρίου του 2016 είχε προσδιορίσει 3 στάδια παρεμβάσεων με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εξεταστούν σύντομα μπορούσε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο τότε γιατί προβλέφθηκαν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος;
Ταυτόχρονα η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν να παρουσιαστούν, συμφωνηθούν και αποτιμηθούν πακέτο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Εάν αυτό συνέβαινε θα εκτίθετο ο Schaeuble και η Merkel στον γερμανό ψηφοφόρο.
Ποια είναι η προτεινόμενη λύση;
Να εφαρμοστεί η έννοια της τμηματοποίησης της βιωσιμότητας.
Με δεδομένο ότι de facto και εφάπαξ δεν μπορεί το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο θα μπορούσε με ορισμένα μέτρα να μπει σε ένα προθάλαμο βιωσιμότητας και με πρόσθετα μέτρα στο μέλλον από το 2018 να ολοκληρωθεί ο μηχανισμός μετατροπής του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο.
Από την μια πλευρά πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος αλλά από την άλλη αυτά δεν θα επαρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο.
Η τμηματοποίηση της βιωσιμότητας με ένα μηχανισμό πρόσθετων μέτρων θα μπορούσε υπό κάποιους όρους να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ.
Σε αυτή την περίπτωση η DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα είναι θετική για το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 3 δισεκ. ευρώ νέο δάνειο και από 14 δισεκ. θα φθάσει στα 17 δισεκ. δάνεια προς την Ελλάδα.
Όμως προσοχή για να περάσει αυτή η πρόταση θα πρέπει να υπάρχουν πολλές εξασφαλίσεις όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από την Ελλάδα, οπότε δεν θα κάνουν πίσω οι δανειστές ούτε χιλιοστό στο ζήτημα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν αποτύχει η τμηματοποίηση… έρχεται το δάνειο γέφυρα

Εάν αποτύχει το σχέδιο της τμηματοποίησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν θα έχει απομείνει άλλη λύση από ένα δάνειο γέφυρα τον Ιούλιο του 2017 για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις ενώ το ΔΝΤ θα μείνει οριστικά εκτός του ελληνικού προγράμματος και θα έχει μόνο ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Η Γερμανία πιέζει – ακατανόητα – για την νέα συμμετοχή του ΔΝΤ όταν το Ταμείο συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Αυτό το δεύτερο σενάριο θα είναι παράγοντας μεγάλης αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα, για την αγορά – μετοχές και ομόλογα – ότι το χειρότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης