Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικές πηγές: Στις 2 ή 3 Μαΐου το Staff Level Agreement με τους δανειστές, έως 15/5 θα ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή

Κυβερνητικές πηγές: Στις 2 ή 3 Μαΐου το Staff Level Agreement με τους δανειστές, έως 15/5 θα ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή
Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τους Θεσμούς αρχίζουν ξανά αύριο (25/4/2017) στην Αθήνα
Η αντίστροφη μέτρηση για την τεχνική συμφωνία έχει ξεκινήσει ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και τελικά η οικονομία να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, έπειτα από τις επαφές που είχε τα προηγούμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Staff Level Agreement (δηλ. η τεχνική συμφωνία) με τους Θεσμούς θα έχει κλείσει στις 2 με 3 Μαΐου του 2017, ενώ τα μέτρα θα ψηφιστούν έως τις 15 Μαΐου του 2017.
Επισημαίνεται ότι αυτό το σενάριο επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος.

Η επιστροφή της τρόικας

Εν τω μεταξύ, σήμερα (24/5/2017) επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να αρχίσουν από αύριο (25/4/2017), όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπαραγματεύσεις κρατώντας στο χέρι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% για το 2016, κάτι που αναγνώρισε σήμερα και η Eurostat.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η Ελλάδα έχει το πέμπτο μεγαλύτερο πλεόνασμα (μαζί με τόκους) ανά την ΕΕ στο 0,7% του ΑΕΠ μετά το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Γερμανία.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του χρέους

Παρ' όλα ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους, που είναι μακρά υψηλότερο έναντι των υπόλοιπων κρατών μελών, φτάνοντας στο 179% του ΑΕΠ με δεύτερη την Ιταλία με 132% του ΑΕΠ.
Με το ΔΝΤ να επιμένει σε ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πλέον το σχέδιο που προκρίνεται περιλαμβάνει πλέον -σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε στο bankingnews- τα εξής στοιχεία:
1) Παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου
2) Ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισ. δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
3) Δεν θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
4) Η έκθεση βιωσιμότητας θα παραμείνει στην διαπίστωση ότι είναι μη βιώσιμο το χρέος.
Επισημαίνεται ότι όλα αυτά αποτελούσαν το plan B που πλέον είναι πιθανό να μετατραπεί σε plan A καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

(Πρώτη ενημέρωση 17:01, 24 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης