Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: 8 ερωτήματα για τον ελληνικό χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

Bloomberg: 8 ερωτήματα για τον ελληνικό χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
Με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Οι Θεσμοί έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και σήμερα (25/4/2017) αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσει» και την επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος.
«Η υπερχρεωμένη μεσογειακή χώρα χρειάζεται την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειστών σε λίγους μήνες, αλλά ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, αρνούνται να διαθέσουν περισσότερα χρήματα εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα» σχολιάζει το Bloomberg.
Στον αντίποδα, το ΔΝΤ αρνείται να συμμετέχει στο πρόγραμμα εάν πρώτα δεν μειωθεί το ελληνικό χρέος, κάτι που αρνείται η Γερμανία.
Στη συνέχεια στο δημοσίευμα παρατίθεται και οι εξής ερωταπαντήσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων:

1. Δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να βοηθά τη χώρας που βρίσκονται σε κίνδυνο;

Ναι, αλλά αν και έχει συμμετέχει δύο φορές στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, αυτή τη φορά διστάζει.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις πριν τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Πρώτον, η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια σειρά αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος.
Δεύτερον, το ΔΝΤ επιμένει ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρ' όλο που δεν πληρούνται πλήρως οι όροι, οι συνομιλιες σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα έχουν προχωρήσει.

2. Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί τόσο για το χρέος;

Όπως όλοι οι πιστωτές, το ΔΝΤ επιθυμεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δανείζει στην Ελλάδα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αξιοπιστία του βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
To καταστατικό του δεν του επιτρέπει να χρηματοδοτεί χώρες με μη βιώσιμα χρέη.
Καθώς θα πρέπει να λογοδοτήσει σε 189 κράτη-μέλη, το ΔΝΤ δεν θέλει να φανεί ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα με ευνοϊκή μεταχείριση.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, που έχει ήδη υποστεί την επταετή συμμετοχή της στη χώρα.

3. Γιατί η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ;

Η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Θεωρούν ότι το Ταμείο δεν επηρεάζεται από πολιτικές παρεμβάσεις και διαθέτει την «τεχνογνωσία» ώστε να πιέσει για βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες πολιτική κάλυψη στα μάτια των φορολογουμένων τους.
Αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είναι εξίσου ανένδοτος ότι το Βερολίνο δεν θα χορηγήσει το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ.
Η υποχώρηση θα μπορούσε να κοστίσει πολιτικά τόσο στον ίδιο όσο και στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

4. Χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους;

Εξαρτάται από τον οποίο ρωτάς.
Η χώρα απολαμβάνει ήδη ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τα ευρωπαϊκά δάνεια καθώς και περιόδους χάριτος για τις αποπληρωμές της, οπότε οι περισσότεροι πιστωτές της ευρωζώνης λένε ότι έχουν γίνει αρκετά προς το παρόν και το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί το 2018, όταν λήξει το σημερινό πρόγραμμα.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι πιστωτές υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι μικρότερη.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει συνέχεια περισσότερες απαισιόδοξες προβλέψεις και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί θα αποδώσουν όσα αναμένουν οι Ευρωπαίοι.
Το Ταμείου υποστηρίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος από την Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της, διατηρώντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Πόσο είναι το χρέος της Ελλάδας;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 179% (ήτοι 315 δισ. ευρώ).
Συγκριτικά, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται περίπου στο 77% του ΑΕΠ.
Επί του παρόντος, η χώρα οφείλει περίπου 216 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

6. Πως πάει η ελληνική οικονομία;

Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη του 2017 σε 2,2% από 2,8%.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα χάσει τον επίσημο στόχο της ανάπτυξης 2,7%.
Ο ρυθμός με τον οποίο η κυβέρνηση είχε περιορίσει τα επισφαλή δάνεια της έχει επιβραδυνθεί και οι καθυστερήσεις σε εγχώριους προμηθευτές και πωλητές αυξάνονται.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος διάσωσης έχουν επίσης δημιουργήσει αβεβαιότητα για την οικονομία.
Ωστόσο, τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι πιστωτές πιστεύουν ότι αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Μάιο, η ανάκαμψη θα επανέλθει στο προσκήνιο.

7. Ποια μέτρα συζητούνται σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη έχουν αποκλείσει τη διαγραφή του χρέους, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ισχύουν μόνο για τα δάνεια που έλαβε η Αθήνα από την ευρωζώνη.
Τον περασμένο Μάιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σχετικά με το περίγραμμα ενός πιθανού πακέτου με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, επικεντρώνονται στη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους της Ελλάδας, κυρίως με τη θωράκιση της χώρας από τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Τα πιο μακροπρόθεσμα βήματα, τα οποία δεν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πριν το τέλος του προγράμματος το 2018, περιλαμβάνουν την κάλυψη των πληρωμών τόκων και την παράταση των προθεσμιών λήξης και προθεσμιών πληρωμής.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων από τον ESM για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ νωρίτερα.
Το ΔΝΤ θέλει να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ζήτησε μεγαλύτερες παρατάσεις και περιόδους χάριτος από ό,τι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει η ευρωζώνη.

8. Ποιοι το πιθανότερο αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από αυτά που είναι πρόθυμη να δώσει η ευρωζώνη.
Παραμένει ασαφές το πώς τα κόμματα θα επιλύσουν το αίνιγμα -να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς νέα ελάφρυνση του χρέους- και σε ποιο βαθμό η ζώνη του ευρώ θα έπρεπε να υποχωρήσει, αν όχι καθόλου, από αυτό που δεσμεύτηκε τον Μάιο.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εκ νέου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Η κυβέρνηση του Αλεξή Τσίπρα έχει δηλώσει ότι δεν νομοθετήσει νέα μέτρα εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης