Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία χωρίς χρέος φέρνει η κυβέρνηση – Η προειδοποίηση Τσίπρα προς τους δανειστές ότι θα αποσύρει τα... μέτρα

Συμφωνία χωρίς χρέος φέρνει η κυβέρνηση – Η προειδοποίηση Τσίπρα προς τους δανειστές ότι θα αποσύρει τα... μέτρα
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε το bankingnews.gr...
Μήνυμα στους δανειστές ότι η «Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος» και πως αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος η κυβέρνηση θα «ξηλώσει» με νέο νόμο το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τα μέτρα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Με την αναφορά του αυτή εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε το bankingnews.gr, ότι κυβέρνηση προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας πριν «κλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος εγκαταλείποντας -αν χρειαστεί- τον αρχικό σχεδιασμό για ψήφιση του πακέτου συνολικά (μέτρα, χρέος, πλεονάσματα), καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον μόνο την Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε ότι αφόρα τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν ευθύνεται η Ελλάδα καταγγέλλοντας τη σχετική ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας.
Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον Shaeuble και τη Lagarde, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το πλεόνασμα και για το αν ήταν απαραίτητο να «υπάρξει υπερφορολόγηση» και «τόσο μεγάλη υπέρβαση του στόχου» συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους.
Μάλιστα υποστήριξε ότι η φορολογία δεν είναι υψηλότερη από εκείνη που παρέλαβε η κυβέρνησή του ενώ για τις κατασχέσεις λογαριασμών «ένιψε τα χείρας του», λέγοντας πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι πλέον ανεξάρτητη αρχή.
«Πρέπει να κυνηγήσουμε όσους φοροδιαφεύγουν, οι αδύναμοι πρέπει να προστατευθούν» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση, πως στις 22 Μαΐου 2017 θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους πιστωτές.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ρητορική ότι ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές λέγον τας ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κάτι χάσαμε αλλά κερδίσαμε τα αντίμετρα τα οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, καθώς έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους.
Ο πρωθυπουργός αν και αναγνώρισε τη συμβολή της Γερμανίδα καγκελάριου και χαρακτήρισε ευφυή πολιτικό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών επέμεινε πως το ΔΝΤ και ο Wolfgang Schaeuble αναγνωρίζουν τα λάθη τους αλλά σε ότι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη. Διαψεύδοντας τα περί ενεργοποίησης του «κόφτη», υπογράμμισε, πως «κόφτης» έχει μπει σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή, προσθέτοντας πως ο κόσμος ξέρει ότι «εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια».
Σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις, είπε, πως το 40% δεν το επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε την ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υποχρέωση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, σημείωσε.
Επαναδιαπραγματευθήκαμε με επιτυχία τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, πρόσθεσε.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κατηγόρησε τη ΝΔ, πως είχε συμφωνήσει στην εκποίηση των «φιλέτων» της Επιχείρησης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης