Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τι στοχεύει η υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου για να «κλειδώσουν» ασφαλιστικό και εργασιακά

Σε τι στοχεύει η υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου για να «κλειδώσουν» ασφαλιστικό και εργασιακά
Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ), δηλαδή κοντά στο 1 εκατομμύριο
Το ασφαλιστικό παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" και στο νέο πέμπτο κατά σειρά κύκλο της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, ήδη από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ εφάπαξ το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.
Απώλειες διαφορετικών ταχυτήτων θα υποστούν για πολλοστή φορά 900.000 κύριες συντάξεις, ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι -εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί και από τους εκπροσώπους των δανειστών- η προσωπική διαφορά να κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 20% με 25%.
Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 350 ευρώ.
Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ), δηλαδή κοντά στο 1 εκατομμύριο.
Οι επανυπολογισμοί αυτοί "δείχνουν" ότι οι προσωπικές διαφορές , αν δεν τεθεί ταβάνι προστασίας φτάνουν ακόμα και το 40%.
Στην περίπτωση που το ψαλίδι φτάσει και στις επικουρικές στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι.
Στα εργασιακά, το κείμενο των θεσμών αναφέρει ρητώς ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το τι θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί στη συμφωνία ότι μετά το 2018 θα επανέλθουν έστω και υπό προϋποθέσεις οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, το όριο των απολύσεων δεν αυξάνεται.
Ωστόσο καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης