Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem και Moscovici ζητούν πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα - Συμφωνία μέχρι 22 Μαϊου

tags :
Dijsselbloem και Moscovici ζητούν πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα - Συμφωνία μέχρι 22 Μαϊου
Dijsselbloem και Moscovici τόνισαν την ανάγκη για πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα
(upd) Πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας ζήτησαν Dijsselbloem και Moscovisi, μιλώντας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας άμεσα με την Ελλάδα, ενώ δεσμεύθηκε προσωπικά για την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο Dijsselbloem υπογράμμισε ότι πρέπει να μειωθεί ο στοχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια.
«Ελπίζω η Ελλάδα να συναντήσει σύντομα τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στον δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα.
Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Eurostat επιβεβαίωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 έφτασε το 3,9%.
Ο Dijsselbloem ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου.
«Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Επιπλέον, ο Dijsselbloem τόνισε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και εξέφρασε την άποψη ότι η δεκαετής περίοδος επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί.
Ο Dijsselbloem τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείο, το οποίο θα υποκαταστήσει τον ρόλο του ΔΝΤ στις μελλοντικές διασώσεις χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο τάχθηκε κατά των σχεδίων του Βερολίνου για περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Dijsselbloem έρχεται αντιμέτωπος με τους ευρωβουλευτές μετά τις προσβλητικές δηλώσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο.
«Λυπάμαι για τις δηλώσεις μου για τις χώρες του Νότου, δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν», τόνισε.
Aπό την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, τόνισε επίσης την ανάγκη για πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο.
«Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει πιο βιώσιμο, να έχουμε μια πιο ρεαλιστική πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%», τόνισε.
Ο ίδιος αν και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, επεσήμανε ότι πρέπει να σημειωθούν ακόμα πρόοδοι και να δούμε τα μέτρα μετά το πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στα στοιχεια της Eurostat, τόνισε πως δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2016, ενώ επεσήμανε «οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2016 φαίνεται πως συνεχίζονται αλλά με μειωμένο ρυθμό».
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της, «πρέπει να επαγρυπνούμε και να κλείσει η αξιολόγηση».
Σύμφωνα με τον κ. Moscovici, «η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί και όχι να εμποδιστεί από μια αβεβαιότητα.
Μόλις κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να γίνουν οι prior actions σε νομικό και διοικητικό επίπεδο».
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «η Κομισιόν είναι στη διάθεση όλων για να βρεθεί ένας ισότιμος, δίκαιος συμβιβασμός. Αυτό προσπαθούμε».

Οι δευτερολογίες Dijsselbloem - Moscovici

Την υπόσχεση ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα», εξέφρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Eurogroup,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Dijsselbloem τόνισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016.
 «Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Pierre Moscovici εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους.
«Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο Moscovici, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.
Ο Moscovici προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».
Τέλος, υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.  

Παπαδημούλης: Το Eurogroup στις 22/5 να δώσει λύση

Την θέση ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για χάσιμο όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διατύπωσε ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητείται το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία της β’ αξιολόγησης.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 έκλεισε 9 φορές πάνω από τις προβλέψεις.
ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους έτσι ώστε να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχει κάνει τεράστιες θυσίες.
Φτάνει πια με το πινγκ πόνγκ μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ» υποστήριξε ο κ.Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup τον ρώτησε πως θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πίεσε να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα ή ως εκείνος που τα έβαλε με τον Ευρωπαϊκό Νότο.
«Έχετε καιρό να το σκεφθείτε» είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης