Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε εξέλιξη συνάντηση κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για να «κλειδώσουν» τα δημοσιονομικά

Σε εξέλιξη συνάντηση κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για να «κλειδώσουν» τα δημοσιονομικά
Τα μέτρα - σοκ για εκατομμύρια συνταξιούχους, φορολογούμενους και νοικοκυριά, αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:00 ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των θεσμών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση στις 16:00 θα έχει ως θέμα τα δημοσιονομικά, στις 18:30 θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ενώ στις 19:30 η συνάντηση για τα εργασιακά. 

Τα μέτρα - σοκ για εκατομμύρια συνταξιούχους, φορολογούμενους και νοικοκυριά, τα οποία προβλέπονται στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά.
Από τα προσχέδια των δύο Μνημονίων που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έκανε τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: από τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και βαθύ «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020, το οποίο όμως μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr
Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί.
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ.
Το κούρεμα όλων των συντάξεων ικανοποιεί το ΔΝΤ αφού πέτυχε ότι ήθελε από τα μέτρα λιτότητας που ζητούσε παρά το γεγονός ότι για αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για την (αριστερή) κυβέρνηση.

(Πρώτη ενημέρωση 14:31, 28 Απριλίου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης