Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτική συμφωνία με τους δανειστές έως τη Δευτέρα 1/5 αναζητάει η κυβέρνηση - Τη θεωρεί εφικτή

tags :
Πολιτική συμφωνία με τους δανειστές έως τη Δευτέρα 1/5 αναζητάει η κυβέρνηση - Τη θεωρεί εφικτή
Σε αυτή την βάση το Ταμείο έθεσε θέμα βιωσιμότητας των μέτρων που φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως και ζητήματα  που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα
(upd9) Τις τελευταίες εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια αλλά και στα επιμέρους θέματα για τα οποία αναζητάτε πολιτική λύση, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, ξεκίνησαν να συζητούν πριν από λίγο κυβέρνηση και δανειστές με στόχο τη συμφωνία ως τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Είχαν προηγηθεί σήμερα το πρωί (30/4) οι συναντήσεις για τις αγορές προϊόντων, οι συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η πώληση εκτός φαρμακείων των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, κ.α, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, μετά από μια διακοπή το μεσημέρι, για το θέμα των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των επαφών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών χθες, Σάββατο 29 Απριλίου, που ολοκληρώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών.

Συμβιβασμός στο θέμα των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές 

Στο μεταξύ, συμβιβασμός φαίνεται οτι υπήρξε για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές και πως στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. 
Ο ορισμός αυτός θα αφορά και την Αθήνα, αλλά π.χ. τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Συνεχίζονται και σήμερα, Κυριακή 30 Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.
Ο νέος γύρος επαφών μεταξύ των δυο πλευρών ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί σήμερα και στο επίκεντρο αρχικά μπήκαν οι αγορές προϊόντων, οι συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η πώληση εκτός φαρμακείων των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, κ.α, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, μετά από μια διακοπή το μεσημέρι, για το θέμα των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των επαφών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών χθες, Σάββατο 29 Απριλίου, που ολοκληρώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών.

Πηγές υπ. Οικονομίας: Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη η αξιολόγηση

«Το θέμα της διεύρυνσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, μετά το πέρας της συνάντησης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω θέμα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι με απόφασή του το Συμβουλίου της Επικράτειας έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων , αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τις Κυριακές όλο το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές επιθυμούν να περιορίσουν το ρόλο των περιφερειαρχών ως προς τον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα, αλλά και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.
Πάντως, κομβικό σημείο στις συζητήσεις είναι το θέμα των σούπερ μάρκετ και η λειτουργία τους στις τουριστικές περιοχές το ένα εξάμηνο του έτους, όλες τις Κυριακές συν τις 8 που προβλέπει η νομοθεσία, άρα συνολικά 32 Κυριακές.

Χθες, Σάββατο 30/4, το bankingnews έγραφε:

Τα ξημερώματα της Κυριακής (30/4) ολοκληρώθηκε ο γύρος επαφών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου (29/4), με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. 
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (30/4) ότι "κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος.
Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το Δ.Ν.Τ.".
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο.
Το πρωί της Κυριακής θα εξεταστούν θέματα της αγοράς προϊόντων και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για όλα τα θέματα προκειμένου (πιθανόν τα ξημερώματα της Δευτέρας) "να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο".
"Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστερήσης" σχολίασε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Σημειώνεται ότι τη λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα μπουν σε τροχιά πώλησης- αξιοποίησης το επόμενο διάστημα κι έχουν ήδη περάσει στο υπερταμείο κατήρτισαν κυβέρνηση- δανειστές στις διαπραγματεύσεις που είχαν χθες (29/4) στις 7 το απόγευμα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής ο οποίος συμμετείχε και στις επαφές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ ο κύκλος των χθεσινών επαφών έκλεισε με  τα θέματα της αγοράς προϊόντων.
Στόχος είναι όλα αυτά να έχουν λυθεί τις επόμενες 2 ημέρες και να επέλθει τελικά τεχνική συμφωνία.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Με συμφωνία στα περισσότερα θέματα, εκτός από το ύψος περικοπών στις συντάξεις όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews», συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς με στόχο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν κλείσει και τα τελευταία ανοικτά μέτωπα.
Με αντικείμενο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συναντήθηκαν στις 19.00 σήμερα 29 Απριλίου οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Ακολούθως στο επίκεντρο θα βρεθούν φορολογικά θέματα και άλλα ανοικτά ζητήματα.
«Οι συντάξεις είναι ταυτόχρονα και πολιτικό θέμα» ανέφερε χθες κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας των συζητήσεων στο Χίλτον. Πολιτικό ζήτημα, είναι επίσης και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Παράλληλα τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά αλλά και η «ανατομία» του πλεονάσματος που σύμφωνα με την Eurostat έφτασε στο 4,2%, ώστε να φανεί ποιο τμήμα του είναι  μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα.
Άλλωστε αυτή η συζήτηση γίνεται και στο φόντο της προσγείωσης των προσδοκιών για την κίνησης του ΑΕΠ, που επηρεάζει καταλυτικά το δημοσιονομικό σενάριο.
To ΔΝΤ εξακολουθεί να δυσπιστεί με την επιτυχία της Αθήνας επαναλαμβάνοντας διά στόματος Ντένιας Βελκουλέσκου ότι αυτή δεν θα έχει διάρκεια και ότι χωρίς νέα μέτρα ο στόχος του 3,5% που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί.
 Σε αυτή την βάση το Ταμείο έθεσε θέμα βιωσιμότητας των μέτρων που φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως και ζητήματα  που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
 Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζε ότι πρόκειται για πάγια τακτική του Ταμείου η οποία όμως στην φάση την οποία γίνεται γεμίζει με ανησυχίες την κυβέρνηση  καθώς δεν αποκλείει το Ταμείο να εγείρει απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα.
Μέχρι στιγμής η τεχνική συμφωνία προβλέπει η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ.
Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιπλέον, στον Καιάδα καταλήγει η πρόταση της κυβέρνησης για τιμαριθμική προσαρμογής των συντάξεων, με τους δανειστές να παγώνουν το αίτημα με στόχο την εξοικονόμηση 100 - 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο, η σημερινή έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ θα περιοριστεί στα 1.250 ευρώ από το 2020 ή από το 2019 εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα.
Η μείωση κατά 650 ευρώ συνεπάγεται υποχώρηση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.905 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί (από 8.864), στα 6.135 ευρώ (από 9.090) για οικογένεια με δύο παιδιά και στα 6.595 ευρώ (από 9.545) για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Έτσι, άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, θα βρεθεί να πληρώνει 620 ευρώ!
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι έντονο παρασκήνιο για το χρέος που αποτελεί κι ένα βασικό σημείο που «επενδύει» η ελληνική πλευρά. «Η ΕΚΤ θέλει πολύ συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος.
Για να εντάξει την Ελλάδα στο QE θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις από το Eurogroup του Μαΐου.
Αν πάρει τις δεσμεύσεις που θέλει, προλαβαίνουμε να μπούμε στο QE τον Ιούλιο», δήλωσε ανώτερη τραπεζική πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει στις 22 Μαΐου να υπάρξει κατ' ελάχιστον μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση του Eurogroup για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
«Δεν έχω δει θέματα που μπορεί να είναι εμπόδιο στη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή, ενώ για το πλεόνασμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν καλό που το πετύχαμε αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλό.
 Όσον αφορά στις εκροές καταθέσεων, η ίδια πηγή σημείωσε ότι μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις καταθέσεις. Μάλιστα, η ίδια τραπεζική πηγή δήλωσε ότι η εκτίμηση της Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη φέτος είναι ότι αυτή θα κινηθεί στο 1,9-2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,7%.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης