Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διεθνής Τύπος: Η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών «ξεκλειδώνει» τις συζητήσεις για το χρέος

Διεθνής Τύπος: Η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών «ξεκλειδώνει» τις συζητήσεις για το χρέος
Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές
Tον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Όπως τονίζουν τα ξένα δημοσιεύματα, η συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, ξεκλειδώνει και τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Βερολίνο ωστόσο βάζει «φρένο» στην ευφορία που επικρατεί σε θεσμούς και Ελλάδα για την προκαταρκτική συμφωνία.



Handelsblatt

Σε συμφωνία κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδα και θεσμοί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να βάλει «φρένο» στην ευφορία που προκάλεσε η είδηση, σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Υπάρχει λευκός καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τρίτη στην ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ).
Προηγήθηκαν αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς - στο τέλος της οποίας επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων λιτότητας», αναφέρει η Handelsblatt.
Ωστόσο «φρένο» στους πανηγυρισμούς για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς,  έβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως τονίζει, σχολιάζοντας τη συμφωνία, δεν έχει ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα.
Στόχος του Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στις 22 Μαϊου», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
Τέλος επιμένει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

CNBC

Στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδα και των δανειστών της αναφέρεται το CNBC.
Στο δημοσίευμα τονίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τα νέα μέτρα πριν το Eurogroup τις 22ας Μαΐου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις το 2019 αλλά και το αφορολόγητο όριο το 2020.
Σε περίπτωση, όμως, που η χώρα πετύχει τους στόχους της θα μπορεί να ενεργοποιήσει μια σειρά μέτρων που θα περιορίσει την επίδραση των μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνει χαμηλότερους φόρους.
«Μετά τη συμφωνία της Τρίτης, οι δανειστές της Ελλάδας πιθανότατα θα αποφασίσουν μεταξύ τους σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα βασικό στοιχείο για τη χορήγηση περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σε αυτό το σημείο, όμως, το CNBC τονίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εάν δεν εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα και η ΕΕ δεν συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Reuters

Η Αθήνα και οι πιστωτές της κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
Η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τους τομείς εργασίας και ενέργειας ως μέρος της συμφωνίας, αναφέρει σήμερα το Reuters.
"Υπήρχε λευκός καπνός", δήλωσε ο Τσακαλώτος.
"Οι διαπραγματεύσεις για μια τεχνική συμφωνία ολοκληρώθηκαν για όλα τα ζητήματα ... και τώρα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την ελάφρυνση του χρέους".
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την επόμενη δόση, χωρίς την οποία δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα ομόλογα μέχρι την προθεσμία του Ιουλίου.
Η συμφωνία εξασφάλισε επίσης τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υιοθετεί μια πιο επιεική γραμμή για τους όρους διάσωσης της Ελλάδας σε σχέση με τη Γερμανία.

Bloomberg

Τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «ξεκλειδώνει» η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ελλάδα συμφώνησε σε μια σειρά από απαιτήσεις που καθορίζονται από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντάξεων και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο 5.700 με 6.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει.
Παράλληλα, η συμφωνία θα επιτρέψει σε περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν τις Κυριακές σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα.
«Η συζήτηση για μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέους αρχίζει τώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της, η κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόζει μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος της λιτότητας, μεταξύ των οποίων η επιδότηση ενοικίου έως 1.000 ευρώ ανά έτος, 250 εκατ. ευρώ επίδομα τέκνων αλλά και χαμηλότερες εισφορές σε φαρμακευτική αγωγή για τους χαμηλοεισοδηματίες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα (2/5/2017) για να συντάξουν την έκθεση που θα υποβάλλουν στο Eurogroup τις 22ας Μαΐου.
Οι Έλληνες βουλευτές θα ψηφίσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές πριν τη σύνταξη της έκθεσης.
Η έκθεση συμμόρφωσης θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας αναμένεται να συζητηθεί στην ίδια συνεδρίαση.

Financial Times

Τελικά η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν η χώρα μπορέσει να λάβει την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Με αυτό το σχόλιο καλύπτουν οι Financial Times την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με μια συμφωνία, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, από τις νέες περικοπές των συντάξεων μέχρι την ελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν μετά από εντατικές συνομιλίες μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, καλύφθηκαν και οι διαφορές ως προς το μέγεθος των περικοπών που θα εφαρμοστούν το 2019 στις συντάξεις, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από το 2011.
"Υπάρχει λευκός καπνός ... η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται με συμφωνία για όλα τα θέματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλότος, μετά το πέρας των συνομιλιών.
Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων που συμφωνήθηκε ήταν στο 18%.
Η Βουλή της Ελλάδας πρέπει τώρα να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ να υπογράψουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των FT, με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στην αντιπολιτευόμενη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία διψήφιο προβάδισμα, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να υποστηρίξουν τα μέτρα ομόφωνα αντί να προκαλέσουν εκλογές.
Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ ως χρηματοοικονομικού εταίρου στο τρέχον σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με την απαίτηση της Γερμανίας.
Το ΔΝΤ επιμένει να χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους πριν μπορέσει να συμμετάσχει στη διάσωση, υποστηρίζοντας ότι το τεράστιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, ενώ το Βερολίνο αποκλείει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θέτοντας το έδαφος για μια δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση.

Associated Press

Η Ελλάδα πέτυχε τελικά να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την επόμενη εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν μετά από εντατικές συνομιλίες μηνών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν το μέγεθος των περικοπών που θα εφαρμοστούν το 2019 στις συντάξεις, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από το 2011.
Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων που συμφωνήθηκε ήταν στο 18%.
Η Βουλή της Ελλάδας πρέπει τώρα να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ να υπογράψουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου.

Guardian

«Η Ελλάδα καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές, ανοίγοντας το δρόμο για τις συνομιλίες που αφορούν τη διάσωση» μεταδίδει ο Guardian, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους θεσμούς. 
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στα στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν τις συντάξεις και τα φορολογικά, αλλά σημειώνει και το γεγονός ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες περικοπές εάν αργότερα εντός του μηνός δεν υπάρξει μία σαφής δέσμευση για μέτρα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους".
Επίσης στέκεται και στη σαφή φιλοδοξία της Αθήνας να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα τη βοηθήσει να βγει στις αγορές.

Marketwatch

Στην ανακούφιση που σκόρπισε στους επενδυτές η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, αποδίδει το Marketwatch τη σημερινή άνοδο του ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται στα 1,0911 δολ. από 1,0900 χθες, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ κινείται ανοδικά εν μέσω αισιοδοξίας για νίκη του Emmanuel Macron στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 7 Μαΐου 2017.
Όσον αφορά άλλα νομίσματα, o δείκτης ICE του δολαρίου υποχωρεί οριακά στσα 99,119 εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve.
Ράλι σε ενδοσυνεδριακό υψηλό καταγράφει η στερλίνα, στα 1,2913 δολ. μετά την άνοδο του μεταποιητικού δείκτη PMI της Βρετανίας σε υψηλά 3 ετών.

(Πρώτη ενημέρωση 11:43, 2 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης