Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Να υπάρξει δέσμευση της ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Thomsen (ΔΝΤ): Να υπάρξει δέσμευση της ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Το Ταμείο ζητά συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, αλλά και τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους
«Πραγματική δέσμευση» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. για την Ευρώπη, Poul Thomsen, απαντώντας έτσι έμμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Η δήλωση του αξιωματούχου του Ταμείου έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δ.Ν.Τ., για την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Το Ταμείο ζητά αξιόπιστες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, αλλά και τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους.
Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο.
Νωρίτερα σήμερα, ο Dennis Kolberg, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως το Eurogroup δεν προετοιμάζει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επί του παρόντος.
«Είναι όμως ξεκάθαρο ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που μεσοπρόθεσμα έχει καθοριστεί στο 3,5%.
Το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι, εφόσον κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν θέλησε να δώσει μια σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Δ.Ν.Τ. Poul Thomsen, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης