Τελευταία Νέα
Οικονομία

EBRD: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2017 - Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις

EBRD: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2017 - Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις
Η οικονομία της Ελλάδας επανέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αναφέρει η EBRD
Με ρυθμό 2% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EBRD.
Η οικονομία της Ελλάδας επανέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς οι μεταρυθμίσεις προχωρούν περαιτέρω και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά, ανέφεραν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομίων όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα, εκτίμησαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2017 θα είναι 2% και το 2018 θα είναι 2,2%.


Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από την EBRD στην Ελλάδα, το τελευταίο 18μηνο

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας, τους τελευταίους μόνο 18 μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως είπε ο πρόεδρός της, Sir Suma Chakrabarti.
Οι παραπάνω επενδύσεις έγιναν μέσω συνολικά 17 συναλλαγών.
Μιλώντας από την ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας, στην Κύπρο, ο κ. Chakrabarti αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ανακεφαλαιοποίησεις των συστημικών τραπεζών, στην πρόσφατη ανάδειξη του πλαισίου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στην επένδυση σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας και στο γεγονός ότι η EBRD αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας που χρηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αερολιμένων έργο που έχει αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα με παραχώρηση.
«Είμαστε ένας θεσμός που δραστηριοποιείται με γνώμονα τη ζήτηση που υπάρχει και αυτός ο εντυπωσιακός κατάλογος δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση που μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, τώρα που υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα ξεκινήσει να προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, συμπληρώνοντας:
«Η στρατηγική της EBRD, καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας και υποδομών.
Εργαζόμαστε με ένα ευρύ αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε εμπορικοί στην προσέγγισή μας, αλλά συνδυάζουμε τη χρηματοδότηση με τον στόχο του τρόπου μετασχηματισμού μιας επιχείρησης ή ενός τομέα, για παράδειγμα με την εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης ή με μια νέα προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση ή με πολλές άλλες σημαντικές πτυχές».
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο 2016 εγκαινιάστηκαν τα Γραφεία της EBRD στην Αθήνα, εξέλιξη που ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο του 2015 για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ελλάδα με ένα σημαντικό ετήσιο ποσό μέχρι το 2020.
Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο διοργανώνεται από την EBRD και Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί μια τόσο σημαντική διεθνούς χρηματοοικονομικού Οργανισμού διοργάνωση, με ευρεία συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων φορέων από όλο τον κόσμο.
Κύριο θέμα του φετινού Επιχειρηματικού Φόρουμ της EBRD, είναι η «Στόχευση στην Πράσινη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη - Αντιμετωπίζοντας Περιφερειακές και Παγκόσμιες Προκλήσεις».
Το Φόρουμ περιλαμβάνει συναφείς Ομάδες Συζήτησης, Παρουσιάσεις Επενδυτικών Ευκαιριών «Investment Outlook Sessions», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου ως φιλοξενούσας χώρας και πλήθος συναντήσεων δικτύωσης και άλλων εκδηλώσεων με επίκεντρο τις χώρες όπου επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Τράπεζας.
Για την Κύπρο, ως φιλοξενούσα χώρα, έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική Παρουσίαση Επενδυτικών Ευκαιριών.
Την Τετάρτη 10 Μαΐου διοργανώνεται επίσης πάνελ για την Ελλάδα, με θέμα «Αναζωογόνηση επενδύσεων, για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη», σε μια καθοριστική συγκυρία για την ελληνική οικονομία.
Η Eurobank Κύπρου είναι ο μεγάλος χορηγός της φετινής διοργάνωσης της EBRD στην Κύπρο.
Από την πλευρά της, η Sabina Dziurman, διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, επανέλαβε και αυτή ότι η Τράπεζα έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ έως τώρα για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι χρηματοδοτικές γραμμές για το εμπόριο.
Μάλιστα, η Τράπεζα προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησής προς την Ελλάδα στα 2 δισ. ευρώ το 2018!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης