Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Praet (ΕΚΤ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) - Tεχνικά εφικτή και χωρίς το ΔΝΤ

tags :
Μήνυμα Praet (ΕΚΤ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) - Tεχνικά εφικτή και χωρίς το ΔΝΤ
Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι θα γίνει κανονικά, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε πως η EKT έχει τη δυνατότητα να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς έχει δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,  όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε νέο, διορθωτικό τηλεγράφημα. 
Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν γνωρίζει εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυτή την επιλογή.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, τόνισε ότι θα γίνει κανονικά, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να δώσει η ΕΚΤ το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 15/05 συνεδριάζει το Euro Working Group, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μαϊου 2017.
Το Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, καλείται να συζητήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο η διαφωνία Γερμανίας - ΔΝΤ είναι πραγματική.
Έγινε μια δύσκολη μεγάλη διαρκείας συζήτηση στο Μπάρι και μπήκε και σε τεχνικά ζητήματα.
Το ΔΝΤ διαμήνυσε με καθαρό τρόπο οτι αν δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει δεν υπάρχει περίπτωση να μεταθέσει το θέμα για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αν δεν υπάρξει ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν και μετρά.
Τονίζουν επίσης ότι δεν είναι υποχρεωτικό στα προγράμματα του ESM να συμμετέχει το ΔΝΤ.
Όπως εξηγούν, δεν αποτελεί νομική υποχρέωση της Ελλάδας, είναι θέμα της Γερμανίας να το λύσει.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος, αλλά η Γερμανία θέλει και χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να βρεθεί λύση εμείς θέλουμε να υπάρξει συνολική συμφωνία για να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης .
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση».
"Δεν υπάρχουν μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι αυστηρά 2,1 δισ. για το 2019 και 1,9 δισ. για το 2020, με τα αντίστοιχα αντίμετρα", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποδίδοντας σε δημιουργική λογιστική δημοσιεύματα που εμφανίζουν υψηλότερο το λογαριασμό.
Σε ό,τι αφορά το 2018, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προσθέτουν 132 εκατ. ευρώ μέτρα, εννοώντας την εξοικονόμηση μέσω της έκπτωσης στα καινοτόμα φάρμακα.
Το ίδιο, λένε, ισχύει για την κατάργηση φοροαπαλλαγών βουλευτών, την αύξηση κατά 40 εκατ. της φορολογίας σε εφοπλιστές κλπ και διερωτώνται "είναι αυτά μέτρα περικοπών;".
Σε ό,τι αφορά το 2019, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, βρίσκονται σε ποσοστό 1 προς 1, δηλαδή 1% μέτρα, 1% αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης