Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μασουράκης (ΣΕΒ): Ο ΥΠΟΙΚ πρέπει να λέει καθημερινά ότι έχουμε πλεόνασμα 7 δισ ευρώ

Μασουράκης (ΣΕΒ): Ο ΥΠΟΙΚ πρέπει να λέει καθημερινά ότι έχουμε πλεόνασμα 7 δισ ευρώ
Η χώρα μας πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη στους αυριανούς επενδυτές...
Ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εξηγεί στο bankingnews τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία το πακέτο μέτρων που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο έμπειρος οικονομολόγος με απλά λόγια λέει ότι το πακέτο είναι το τίμημα για να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Μιχάλης Μασουράκης προτείνει στον Έλληνα υπουργό Οικονομίας να λέει σε καθημερινά ότι έχουμε πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ, το οποίο όμως πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, ενώ δεν πρέπει να μπει στον «πειρασμό» να το ξοδέψει άσκοπα.
Προσθέτει ότι η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είναι στο … έλεος των αγορών.
Δηλαδή η χώρα μας πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη στους αυριανούς επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν ότι στην ελληνική Οικονομία έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι ο μόνος τρόπος για να εμπιστευθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Οι υποψήφιοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων για να δώσουν τα χρήματά τους και, στη συνέχεια, να αναμένουν ασφαλείς να αποπληρωθούν βασίζεται στην υλοποίηση του προγράμματος ενώ στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρχίσει τις σπατάλες θα απομακρύνει αυτούς που χρειάζεται τους ιδιώτες επενδυτές.
Ο κ. Μασουράκης διευκρινίζει ότι όλα γίνονται για να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα ενώ θεωρεί αναγκαίο να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο στους ιδιώτες δανειστές επενδυτές σε σχέση με αυτό που καταβάλει μέσα από τα Μνημόνια.
Επίσης η συζήτηση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο είναι στη σωστή κατεύθυνση και αναγκαίο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος τους ΣΕΒ επισημαίνει ότι το κλείσιμο της 2η Αξιολόγησης αφήνει πίσω την αβεβαιότητα και μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον στην οικονομία το οποίο θα μπορεί να φέρει επενδύσεις που είναι το ζητούμενο.
Ο ίδιος λέει ότι θα ήταν ικανοποιημένος να αυξηθούν φέτος από 10% έως 20%.
Πρόκειται για έναν εφικτό στόχο αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, άλλωστε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Κίνα είναι η έλευση επενδύσεων.
Πάντως, ο Μιχάλης Μασουράκης επικρίνει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη 2η Αξιολόγηση η οποία κόστισε στην ελληνική οικονομία αφού διατήρησε σε ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί χαμηλότερα του 2% ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί πιο χαμηλά διότι η αγορά πρέπει να πεισθεί ότι πράγματι η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τα στοιχεία του Ιουνίου θα μας δώσουν πιο σαφή εικόνα για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας.
Τα θετικά που φέρνει η αξιολόγηση είναι σημαντικά και θα συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην βελτίωση του τραπεζικού συστήματος για την άσκηση του βασικού ρόλου του που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Η άνοδος του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως πρόδρομος δείκτης των θετικών μαντάτων από την αξιολόγηση σηματοδοτεί ότι τα θετικά είναι μπροστά για την ελληνική Οικονομία.
Πάντως, για το πακέτο των αντίμετρων ο κ. Μασουράκης υπενθυμίζει ότι θα υλοποιηθούν όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλότερα του 3,5% σε ετήσια βάση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης