Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις καλένδες παρέπεμψε ο Πιτσιόρλας τη συνεργασία ΔΕΗ - CMEC στο project Μελίτη

Στις καλένδες παρέπεμψε ο Πιτσιόρλας τη συνεργασία ΔΕΗ - CMEC στο project Μελίτη
Ο υφυπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες, αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς, θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον
Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας το σχέδιο της ΔΕΗ για συνεργασία με την κινεζική CMEC στο project Μελίτη.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κίνα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε, ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όπως είπε, θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες, αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς, θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Πιτσιόρλας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το γεγονός πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν συναντήθηκε με την κινεζική CMEC, αν και υπήρχαν επαφές με άλλες εταιρίες και αν αυτό καθορίζει και την τύχη του «project Μελίτη» σε συνδυασμό και με την επιφυλακτική στάση της ΕΕ απέναντι σε Κινέζους επενδυτές.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες».
«Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδων», συμπλήρωσε.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την Πτολεμαΐδα είχε αναγγείλει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτορυχείο της Βεύης, το οποίο είχε κατακυρωθεί πριν από περίπου 3 χρόνια στην εταιρία ΑΚΤΩΡ.
Το επενδυτικό σχέδιο στη Μελίτη χωρίς το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που είχε βγει στο διαγωνισμό, δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πιτισόρλας στην εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης- Αττικής.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο, ενώ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
Σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν στην πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων λόγω του Κοινοτικού Δικαίου Ανταγωνισμού, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε, ότι ως Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας, στην οποία οφείλουμε να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης