Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τροπολογία Αχτσιόγλου: Ο ΕΦΚΑ να αποδώσει το κονδύλι που οφείλει σε ινστιτούτα και άλλους φορείς

Τροπολογία Αχτσιόγλου: Ο ΕΦΚΑ να αποδώσει το κονδύλι που οφείλει σε ινστιτούτα και άλλους φορείς
Με την τροπολογία που κατέθεσε στο παρά πέντε η υπουργός Eργασίας καλείται ο ΕΦΚΑ να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες υποχρεώσεις του
Περισσότερα από 350 εκ. ετησίως από τον λογαριασμό εργαζομένων και εργοδοτών (ΛΑΕΚ) παρακρατούσε παρανόμως το πρώην ΙΚΑ προκειμένου να συμπληρώνει το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων, χωρίς ποτέ να τα αποδίδει στους φορείς.
Αποτέλεσμα της παρακράτησης είναι να κινδυνεύουν να κλείσουν μια σειρά από φορείς όπως το ελληνικό ινστιτούτο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ο Εθνικός Οργανισμός πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού ( ΕΟΠΠΕΠ) καθώς και τα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί η θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ.
Με την τροπολογία που κατέθεσε στο παρά πέντε η υπουργός Eργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου καλείται ο ΕΦΚΑ να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Επιπλέον, λόγω της μη απόδοσης των κονδυλίων, η κάλυψη των αναγκών των φορέων (κυρίως των εργοδοτικών) γινόταν με υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν έκτακτη χρηματοδότηση.
Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τον φαύλο κύκλο που είχε δημιουργηθεί, ζητώντας από τους εργοδοτικούς φορείς να επιστρέψουν σταδιακά τις έκτακτες ενισχύσεις από το κονδύλι που θα τους αποδίδεται.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι η επιχορήγηση από τον ΛΑΕΚ εξακολουθεί να ανέρχεται έως 15% επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό του ΛΑΕΚ ανεξαρτήτως του βαθμού απόδοσης αυτών στο ΟΑΕΔ.
Για τον ΕΟΠΠΕΠ η επιχορήγηση ανέρχεται στο 8% επί του εισπραττόμενου από τους λοιπούς φορείς ποσοστού.
Επιπλέον, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές από τις προηγούμενες έκτακτες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις, από την επιχορήγηση των φορέων θα παρακρατείται κατ΄έτος ποσό ίσο με το 15% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά περίπτωση.
Το υπόλοιπο δικαιούμενο ποσό της ετήσιας επιχορήγησης του 2016 αφαιρείται από το συνολικό ποσό της οφειλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης