Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλώνει ο πήχης για συμφωνία – «πακέτο» στο Eurogroup 22/5 – Τα 3 σημεία του κρίσιμου ανακοινωθέντος

tags :
Χαμηλώνει ο πήχης για συμφωνία – «πακέτο» στο Eurogroup 22/5 – Τα 3 σημεία του κρίσιμου ανακοινωθέντος
Αναλυτικά τι περιμένουμε από το Eurogroup στις 22 Μαίου
Στο Eurogroup της Δευτέρας ( 22 Μαίου) και στις ανακοινώσεις που θα γίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το χρέος, στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, το οποίο ενσωματώνει μέτρα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ αλλά και αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.
Ωστόσο, οι πιθανότητες για συμφωνία «πακέτο», δηλαδή για αξιολόγηση και χρέος, είναι περιορισμένες. Ακόμα όμως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις προηγούμενες ημέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμη.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 15 Ιουνίου ενώ δεν αποκλείεται -εάν χρειαστεί- να πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρίαση αμέσως μετά.
Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών στο μείζον ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται λίγες ώρες πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να υπάρξει συνάντηση του Washington Group.
Μετά την πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου δεν υπήρξε καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος, οι κορυφαίοι παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν που απαρτίζουν το Washington Group, θα επιχειρήσουν να καταλήξουν αυτήν την φορά σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Εurogroup.

Δεδομένης της μεγάλης ατζέντας των θεμάτων που θα συζητήσουν οι  19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (σ.σ  από το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και φυσικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016) ευρωπαϊκές πηγές προϊδεάζουν για μακράς διαρκείας συνεδρίαση, εκτός και εάν είναι βέβαιο νωρίτερα ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες ακόμη για συμφωνία.

Αναλυτικότερα όμως αυτά που περιμένουμε  από το Eurogroup της Δευτέρας είναι τα εξής:

1.       Μια δήλωση - δέσμευση με την οποία οι 19 υπουργοί Οικονομικών θα περιγράφουν τον τρόπο διευθέτησης του χρέους ( οδικός χάρτης) και θα δεσμεύονται ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου Μνημονίου.
  Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος έως την τελική λύση.

2.       Τον οδικό χάρτη για το χρέος που θα ανακοινωθεί να ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε την ίδια ημέρα το Ταμείο να είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι συμβολικό.

3.       Να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους 7,4 δις. ευρώ.

4.       Συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Το 3,5% θα παραμείνει ως το 2022 ενώ  όπως έχει αποκαλύψει το «bankingnews» οι θεσμοί  επεξεργάζονται μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου από το 2022 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό παράγοντας από την ώρα που θα «κλειδώσει» η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την παράλληλη λήψη αποφάσεων για το χρέος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και λίγο παραπάνω χρόνος, έως έξι εβδομάδες, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης