Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Αν και η Ελλάδα έχει κάνει ότι έπρεπε, η συμφωνία για το χρέος παραμένει πολύ σύνθετη

Reuters: Αν και η Ελλάδα έχει κάνει ότι έπρεπε, η συμφωνία για το χρέος παραμένει πολύ σύνθετη
«Μόνο μια συμφωνία σχετικά με το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης στέκεται μεταξύ της Αθήνας και τη επόμενης δόσης» σχολιάζει το Reuters
Στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να συνδυάζει την απαίτηση του ΔΝΤ για ξεκάθαρο «πότε και πως» και τη γερμανική άποψη «μόνο εάν είναι απαραίτητο» και «λεπτομέρειες αργότερα», αναφέρεται το Reuters.
Χωρίς τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση του προγράμματος, αν και η Αθήνα χρειάζεται νέα πίστωση για να πληρώσει ομόλογα 7,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Από την πλευρά της η Αθήνα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μια συμφωνία.
Στον αντίποδα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η έκθεση για το εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα είναι θετική.
«Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια συμφωνία σχετικά με το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης στέκεται μεταξύ της Αθήνας και τη επόμενης δόσης.
Αλλά μια συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά απλή» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Η στάση της Γερμανίας

Αν και το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια ομάδα των χωρών της βόρειας Ευρώπης -υπό την ηγεσία της Γερμανίας- θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας.
Οι ίδιες χώρες είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φοβούμενοι τις αντιδράσεις των πολιτών τους.
Επίσης ανησυχούν ότι από τη στιγμή που η Αθήνα πάρει μια συμφωνία για το χρέος, θα χάσει το κίνητρο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Συνεπώς, η συζήτηση επικεντρώνεται στο πως η ευρωζώνη θα κάνει μια δήλωση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πιο λεπτομερή και πιο συγκεκριμένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Το ΔΝΤ επιθυμεί τη μέγιστη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, ενώ οι άλλοι θα προτιμούσαν να είναι πιο ακριβείς μόνο το 2018», ανέφερε ένας ανώτερος υπάλληλος της ευρωζώνης.
Πάντως, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία χρέους, η Αθήνα έχει πρόχειρα σχέδια για επιστροφή στις αγορές ομολόγων ήδη από τον Ιούλιο.

(Πρώτη ενημέρωση 10:31, 22 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης