Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Χαστούκι» από Eurogroup για β΄αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος και νέα δόση - 25 προαπαιτούμενα εκκρεμούν προς υλοποίηση

tags :
«Χαστούκι» από Eurogroup για β΄αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος και νέα δόση - 25 προαπαιτούμενα εκκρεμούν προς υλοποίηση
Με λίγα λόγια το θρίλερ των αποφάσεων για την Ελλάδα παρατείνεται για τρεις ακόμη εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξει νέες ανατροπές από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
«Σκωτσέζικο ντους» από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι στο χθεσινό Eurogroup όχι μόνο δεν έκλεισαν την β’ αξιολόγηση, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα των 5 δις, αλλά άφησαν την κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα:
Από την πολιτική δήλωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα μέχρι και την εκταμίευση της δόσης 7,1 δισ. ευρώ.

Τόσο το χρέος όσο και η δόση μετατέθηκαν για τις 15 Ιουνίου καθώς εκκρεμούν 25 προαπαιτούμενα  από τα 140 (εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις) ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια το θρίλερ των αποφάσεων για την Ελλάδα παρατείνεται για τρεις ακόμη εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξει νέες ανατροπές από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θα καθυστερήσουν και άλλο την συμφωνία - πακέτο για την οποία καίγεται η ελληνική πλευρά.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και τα νοικοκυριά το μόνο που κατάφερε να αποκομίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το χθεσινό Eurogroup είναι ένα... κοστούμι λιτότητας έως το 2060.
Oλα τα σενάρια που εξετάστηκαν στην οκτάωρη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προβλέπουν ότι έως το 2022 η Αθήνα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και από 'κει και πέρα ο στόχος διαμορφώνεται στην περιοχή του 2%-2,2% έως το 2060.
Πρόκειται για μία φόρμουλα η οποία όπως έχει αποκαλύψει το «bankingnews» βασίζεται στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα πλεονάσματα,  το κουστούμι της νέας λιτότητας δηλαδή ήταν το μόνο για το οποίο υπήρξε σύγκλιση απόψεων.
Κατά τα άλλα στο Eurogroup της Δευτέρας ίσχυσε για μία ακόμη φορά ο νόμος Σόιμπλε. 
Πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση ο γερμανός υπουργός προέβλεψε το αποτέλεσμα της:
Ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για την Ελλάδα και κυρίως στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Όσο για τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα υπάρξει η παραμικρή μετακίνηση από το πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup που επετεύχθη τον Μάιο του 2016.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εμφανώς προβληματισμένοι για την αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, έδωσαν τελεσίγραφο τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και επιχείρησαν να πείσουν ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά απόψε δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε την απόσταση ανάμεσα στο τι θα έπρεπε να γίνει και τι μπορεί να γίνει. Μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:
«Είχαμε την πρώτη σε βάθος συζήτηση για το χρέος, εξετάσαμε προσεκτικά κάθε εναλλακτική, αλλά δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία.

Θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και θα καταβληθεί προσπάθεια να καταλήξουμε σε τρεις εβδομάδες σε συμφωνία». Επανέλαβε δε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί στόχο των Ευρωπαίων και ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να προσδιορίσει τι θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο ελάφρυνσης», ώστε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και όλες οι πλευρές συνεχάρησαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Το θέμα πήγε στο χρέος και αυτό πήρε την περισσότερη ώρα.
Η συμφωνία ήταν να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος.
Στο θέμα των πλεονασμάτων αποφασίστηκε να διατηρηθούν για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Το θέμα ήταν πόση καθαρότητα θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία και τις αγορές.
Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της και ΔΝΤ και Ευρώπη έπρεπε να καλύψουν τις διαφορές τους. Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε αυτή την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός.
Έτσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρουν τον συμβιβασμό τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Εκτιμώ ότι όλοι το έχουν καταλάβει».

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη ενημέρωση 03:26, 23 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης