Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: To ΔΝΤ αρνήθηκε πρόταση της Ευρώπης για 15ετή επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας

Bloomberg: To ΔΝΤ αρνήθηκε πρόταση της Ευρώπης για 15ετή επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Οι δανειστές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, καθώς ο συμβιβασμός που προτάθηκε από την ευρωζώνη δεν θεωρήθηκε επαρκής από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών και μίλησαν στο Bloomberg, η πρόταση που υποβλήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας (22/5/2017) - όπου περιλαμβανόταν ενδεχόμενη επέκταση των προθεσμιών πληρωμής για ορισμένα δάνεια έως και 15 χρόνια- δεν ήταν αρκετή για πείσει το ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδα είναι βιώσιμο.
Την ίδια στιγμή, όμως, η απροθυμία του ΔΝΤ οδήγησε σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις, λόγω των συνεπειών που θα είχε η ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ και το μήνυμα που θα στείλει στις αγορές.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θεωρούν τη συμμετοχή του Ταμείου ως εγγύηση για την αξιοπιστία της διάσωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φάνηκαν πιο… διαλλακτικοί «σηματοδοτώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση των κεφαλαίων της ευρωζώνης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου».
Η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών assets, γεγονός που θα διευκόλυνε την πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης