Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα ήταν καλή επένδυση… εάν τα αγόραζε κάποιος

WSJ: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα ήταν καλή επένδυση… εάν τα αγόραζε κάποιος
Στη θεωρία τα ελληνικά ομόλογα είναι μια καλή επένδυση, αλλά λίγοι τα αγοράζουν, ανεξαρτήτως της τιμής
Στη θεωρία τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπάρξει μια καλή επένδυση για το 2017, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σχεδόν κανείς δεν επενδύει σε αυτά, ακόμα και με τις αποδόσεις σε χαμηλό τριών ετών, με αποτέλεσμα η επίτευξη κέρδους να είναι κάθε άλλο παρά αδύνατη.
Οι μικροί όγκοι είναι επίσης ένα σημάδι ότι η Αθήνα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της για να μπορέσει να δανειστεί ξανά από τους επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Τρίτη (23/5/2017) -στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup- οι αποδόσεις του 10ετους ομολόγου αυξήθηκαν στο 5,732% από 5,549%.
Ωστόσο πολλοί άνθρωποι επενδύουν σε αυτά τα ομόλογα, ανεξαρτήτως της τιμής.
«Από τις αρχές του έτους και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο 160 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων έχουν αλλάξει χέρια στη ΗΔΑΤ» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Η JP Morgan Asset Management είναι σίγουρη ότι η Αθήνα θα πάρει τελικά τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα χρέη του Ιουλίου και δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα έρθουν αντιμέτωποι με διαγραφή χρέους.
Αλλά δεν διαθέτει καθόλου ελληνικά ομόλογα.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες αξιολόγησης εξακολουθούν να κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των σκουπιδιών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στο ραντάρ των περισσότερων διαχειριστών κεφαλαίων εκτός από τα hedge funds και μερικούς εγχώριους επενδυτές, δήλωσε ο John Stopford, επικεφαλής της Investec Asset Management.
«Μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες.
Αλλά κοιτάζουμε σε 70 με 80 διαφορετικές χώρες και -επί του παρόντος- η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές» δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχει τίποτα για να αγοράσουν και πουλήσουν, διότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των διεθνών κρατικών ιδρυμάτων.
«Η αγορά δεν είναι αρκετά μεγάλη και δεν υπάρχει καμία έκδοση», δήλωσε ο Patrick O'Donnell της Aberdeen Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης